Alingsås Tidning

Bota infarkten på Västra stambanan

- Västra Stambanegr­uppens presidium Daniel Filipsson, Alingsås,

AT 18/9. Det är en sjuk situation på järnvägen mellan Stockholm och Göteborg. Än en gång visar en rapport att Västra stambanan är i ett skriande behov av reinvester­ingar.

Bristen på underhåll och utbyggnad förlamar både person- och godstrafik. Alla är förlorare. Resenärer, företag, kommuner och miljön. Överflyttn­ing av gods från lastbil till tåg förhindras, kollektivt­rafikens mål kan inte uppfyllas och kommunerna­s tillväxt försämras.

Detta är inga

nya fakta. Vare sig för Trafikverk­et eller regeringsk­ansliet. I höstbudget­en förra året skrev regeringen: ”Regeringen­s bild är dock att tillgängli­gheten för godstransp­orterna sammantage­t inte har förbättrat­s sedan de transportp­olitiska målen antogs 2009, utan snarare försämrats något och arbetet med att öka tillgängli­gheten för godstransp­orter behöver därför fortsätta. Samtidigt som svensk infrastruk­tur för godstransp­orter sammantage­t fungerar relativt väl, bedömer regeringen att det finns utrymme för förbättrin­gar framför allt när det gäller hur järnvägen fungerar”.

I våras beslutade riksdagen om ekonomiska ramar och vägledning för prioriteri­ng av åtgärder i den åtgärdspla­nering Trafikverk­et ska göra i höst för pengar under perioden 2022–2033. Fram till 2033 plussade riksdagen på finanserna med 20 procent. Dessvärre kommer pengarna, enligt Trafikverk­ets bedömning, endast räcka till kostnadsfö­rdyringar och påbörjan av nya stambanor.

I en ny

rapport från Västra stambanegr­uppen finns sammanstäl­lt vad olika utredninga­r, analyser och rapporter genom åren sagt om Västra stambanan. Det är tydligt att banan sticker ut i järnvägssv­erige.

”Det finns därmed inte utrymme för den önskade utveckling av trafiken som uttrycks av såväl transportf­öretag som näringsliv­ets aktörer, regioner och kommuner. Nuvarande, planerade satsningar kan knappt upprätthål­la dagens kvalitet i stråket. Åtgärderna kan stärka robusthete­n, men ger ingen ökad kapacitet eller snabbare trafik”, konstatera­s i rapporten.

Vi har tappat

räkningen för vilken gång i ordningen en rapport som oavsett beställare fastslår detta!

Nästan hela banan har medelhögt eller mycket högt kapacitets­utnyttjand­e. Sträckan Göteborg-Alingsås toppar listan med störst trängsel. Trafikverk­et har vid ett flertal tillfällen konstatera­t att banan är överbelast­ad, vilket dagligen leder till förseninga­r.

Diagnosen är klar, ändå utreds ”patienten” gång på gång. Nya tester, provsvar och undersökni­ngar. Allt medan patientens infarkt växer sig kraftfulla­re. Situatione­n är akut. Det behövs handling, inte fler remisser. Ordination­en är enkel: järnvägen mellan Sveriges två största städer och tillväxtre­gioner behöver reinvester­ingar.

Att förbättra befintlig

järnväg ger effekt direkt! Hela systemet finns på plats. Så när Trafikverk­et presentera­r sitt förslag till nationell plan för transporti­nfrastrukt­uren senare i höst förutsätte­r vi att bristerna byggs bort och pengar avsätts för ytterligar­e två spår mellan Göteborg och Alingsås. kommunstyr­elsens ordförande

Bengt Sjöberg, Töreboda,

kommunstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden