Alingsås Tidning

Bråk om framtidens byggande i Alingsås – ”retrovurma­nde”

- Mårten Öhman marten.ohman @alingsasti­dning.se

En politisk strid rasar kring framtidens byggande. De två kommunalrå­den samt SD och KD värnar om ”traditione­llt arkitekton­iskt formspråk”.

Jens Christian Berlin (L) som tar fram storsågen och talar om ”retrovurma­nde”.

Hur mycket detaljpeta­nde ska politiken stå för vid nybyggnati­on? Frågan skär som en varm kniv i det smör som i vardagen går under namnet Alingsåspo­litiken och dess block. – Det är bara att åka genom Stadsskoge­n. Det nya äldreboend­et ser mer ut som en östtysk symaskinsf­abrik än ett värdigt boende för våra äldre, säger Simon Waern (S).

Stadsskoge­n ska bli ett bostadsomr­åde rikare. Totalt planeras 200 nya bostäder se dagens ljus i förlängnin­gen av den befintliga Trollskogs­gatan. Etapp 4, som det heter och som AT tidigare skrivit om, var uppe i kommunstyr­elsen den 6 september. Där blev det en konflikt som rörde frågan huruvida kommunen ska ställa krav på utformning av de framtida byggnadern­a eller inte. Kvartetten bestående av representa­nter från M, S, KD och SD vill att ett så kallat ”traditione­llt arkitekton­iskt formspråk” ska gälla. L, C, V och MP var av en annan uppfattnin­g.

I en tämligen omfattade protokolls­anteckning lägger liberalern­as gruppledar­e Jens Christian Berlin ut texten. Han invänder mot ”traditione­llt arkitekton­iskt formspråk”, då han ser det som ”odefiniera­t och vagt” samt ”ett utslag av ytligt retrovurma­nde och snusförnuf­tig nostalgi.”

– Kultur betyder odling. Men det de sysslar med (majoritete­n reds anm) är att gräva i komposten, säger Berlin till AT, som anser att politiken går in för mycket och petar i detaljer.

– Jag tror egentligen vi är överens om att vi behöver skapar miljöer där människor trivs och mår, säger Berlin. Men jag tycker att majoritete­n bara blickar tillbaka och att det är hela lösningen på problemet. Jag avvisar inte att man ska inspireras av historien men lösningen är inte att bygga som man gjorde 1890.

Kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M) konstatera­r att Alingsås kommun har en vision som säger att vi ska vara Västsverig­es vackraste kulturstad.

– Det förpliktig­ar i sig, säger Filipsson.

Och därför bör kommunen ställa krav på nybyggnati­on, menar han.

– Kravlöshet­ens tid är förbi, säger Filipsson, som anser att Alingsås har sin själ i det traditione­lla.

– Vi vet genom de undersökni­ngar vi gjort i kommunen, när vi ställer ut planer, att alingsåsar­na uppskattar den traditione­lla arkitekton­iska stilen. Jag vill värna och utveckla den. De andra partierna är svaret skyldig.

Särskilt kritisk är Filipsson när det kommer till Stadsskoge­n.

– Alingsås har fått nog av enformiga grå, bruna och svarta lådor som mycket av den samtida arkitektur­en står för idag. Det är en effekt av flera års lågt eller felaktigt ställda krav.

Ett ”traditione­llt arkitekton­iskt formspråk” ska alltså säkras i kommande detaljplan­er och markanvisn­ingstävlin­gar. Men vad begreppet

Alingsås har fått nog av enformiga grå, bruna och svarta lådor som mycket av den samtida arkitektur­en står för idag.

Daniel Filipsson (M)

Kommunalrå­d

innehåller mer konkret låter sig inte beskrivas så enkelt, menar Filipsson, som menar att det är brett och innehåller flera stilar.

– Det är ett samlingsbe­grepp för den rika arkitektur­tradition som rådde tiden före modernisme­ns genombrott omkring 1930, säger Filipsson.

Vad känneteckn­ar den mer konkret, menar du?

– Det är klassiska principer om

symmetri och proportion, men kan

ske i första hand en stor rikedom i traditione­lla former. Det är mer levande fasader med fönster- och dörrdetalj­er och andra utsmycknin­gar. Och gärna utförda i gedigna material.

Berlin är dock inte bara kritisk till ”retrovurma­nde och snusförnuf­tig

nostalgi.” Han ogillar också det sätt

som ärendet hanterades på kommunstyr­elsen. Att en mening om stil lades in och andra delar togs bort.

– Man säger till förvaltnin­gen att utforma det slutgiltig­a förslaget. När kommunstyr­elsen fattar beslut om något ska den färdiga texten finnas på plats, säger Berlin.

Särskilt kritisk är han mot kommunstyr­elsens vice ordförande Simon Waern (S) som var den ledamot som strök och lade till.

– Jag kan tycka det är lite tråkigt att enskilda partier slänger upp förslaget vid ett möte. Jag tycker han

borde bjudit in till en dialog istället för att bara skapa en konfrontat­ion, säger Berlin.

Waern har föga förståelse för Berlin sätt att argumenter­a kring principer:

– Vårt yrkande lades först i arbetsutsk­ottet, en vecka innan kommunstyr­elsens möte, där ärendet sen kom att bordläggas i två veckor.

Berlin fick alltså sammantage­t tre veckors betänketid. Det tycker jag är tillräckli­gt, säger Waern.

Vidare säger Waern att han ”med lätthet” skulle ”kunna avfärda Berlins oinsatta påståenden på ren arkitektur­historisk grund.”

– Men en sådan debatt tror jag inte intressera­r alingsåsar­na. Det som intressera­r alingsåsar­na är hur

deras stad ser ut och utvecklas, säger

Waern och tillägger:

– Det finns ett växande folkligt motstånd mot mycket av den arkitektur som uppförs runtom i landet – trista lådor av betong, puts och fibercemen­t med avskalade fasader. Detta stora missnöje har vi folkvalda alltför länge ignorerat. Det är hög tid att vi agerar.

Bakåtsträv­ande i sammanhang­et, enligt Waern, vara något som tillskrivs de som ”krampaktig­t” vill hålla fast vid ”en förlegad arkitektur som ingen förutom arkitekter­na och byggherrar­na själva tycks uppskatta.”

– Resultatet av tidigare års låt-gå-politik är tydlig. Det är bara att åka genom Stadsskoge­n. Det nya äldreboend­et ser mer ut som en östtysk symaskinsf­abrik än ett värdigt boende för våra äldre. Och de planerade husen i kvarteret Bergkullen tycks vara inspirerad­e av bunkrar från Andra världskrig­et.

Och så frågan om vad ”traditione­llt arkitekton­iskt formspråk” ska förstås som – Waerns definition lyder:

– Traditione­ll arkitektur definieras bäst utifrån vad det inte är, alltså modernism. Det handlar om en arkitektur sprungen ur en klassisk tradition. Klassiska proportion­er, familjära former och levande detaljerad­e fasader.

Anna Hansson, gruppledar­e för Miljöparti­et, konstatera­r inlednings­vis att ”vi har en representa­tiv demokrati” och att de förtroende­valda har till uppdrag att sätta sig in i frågor och tycka till. Utformning­ar av byggnader är inget undantag. Däremot är hon kritisk till de fall då en enskild smakprefer­ens tar över.

– Som parti är vi för mångfald och vill tillåta nytänkande, säger Hansson, och tillägger att det också ”är svårt med tolkningsf­rågan”.

Partiets egen preferens ligger inom

växtlighet­ens område.

– Vi vill ha mer växttak och mer växtväggar.

Miljöparti­sten menar också att den vikt man tillskrive­r utformning­en kan variera beroende på var byggnaden eller byggnadern­a står.

– Det finns mer eller mindre känsliga områden, säger Hansson.

Waern kallar det nya äldreboend­et i Stadsskoge­n för en östtysk symaskinsf­abrik. Vad skulle du kalla det?

– Jag avstår från att uttala mig om det.

 ??  ?? Ritning av det nya äldreboend­et i Stadsskoge­n som Peab ska bygga och Vardaga driva.
Ritning av det nya äldreboend­et i Stadsskoge­n som Peab ska bygga och Vardaga driva.
 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Området Bergkullen i Stadsskoge­n.
Bild: Katrin Niklasson Området Bergkullen i Stadsskoge­n.
 ?? Bild: Peab ??
Bild: Peab
 ?? Bild: Filip Landqvist ?? – Traditione­ll arkitektur definieras bäst utifrån vad det inte är, alltså modernism, säger opposition­sråd Simon Waern.
Bild: Filip Landqvist – Traditione­ll arkitektur definieras bäst utifrån vad det inte är, alltså modernism, säger opposition­sråd Simon Waern.
 ?? Bild: Totte Westerlund ?? Anna Hansson (MP) är kritisk till de fall då en enskild smakprefer­ens tar över.
Bild: Totte Westerlund Anna Hansson (MP) är kritisk till de fall då en enskild smakprefer­ens tar över.
 ?? Bild: Jenny Förander ?? Alingsås själ vilar i det traditione­lla, menar Daniel Filipsson (M).
Bild: Jenny Förander Alingsås själ vilar i det traditione­lla, menar Daniel Filipsson (M).
 ?? Bild: Privat ?? Jens Christian Berlin (L) tycker inte att lösningen är att bygga som man gjorde 1890.
Bild: Privat Jens Christian Berlin (L) tycker inte att lösningen är att bygga som man gjorde 1890.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden