Alingsås Tidning

Så gick det i kyrkovalet

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Hela området: Blandat valdeltaga­nde och resultat när AT-kommunerna röstade. Posk växer i Herr ljunga och Alingsås. I Vårgårda dominerar Kyrkans Framtids olika listor.

Rösterna i årets kyrkoval är räknade och resultatet för Alingsås pastorat visar på ett högre valdeltaga­nde än för fyra år sedan. Samtidigt backar flera nominering­sgrupper, däribland Socialdemo­kraterna som nu är näst störst efter Posk.

Köerna ska ha ringlat sig långa utanför vallokaler­na under söndagen och på måndagsmor­gonen stod det klart att valdeltaga­ndet i Alingsås hade ökat.

– Vi åkte runt till alla vallokaler och hälsade på valförrätt­arna. Det var god stämning och hos de allra flesta vallokaler var det långa köer. Så vi trodde att vi skulle öka något och det gjorde vi ju med en halv procent i Alingsås pastorat, säger Birgit Börjesson från Socialdemo­kraterna.

Årets valdeltaga­nde i Alingsås landade på 22,39 procent, en ökning med en halv procent jämfört med 2017 års val. Marginaler­na är dock små när Posk nu går om Socialdemo­kraterna och blir största nominering­sgruppen i Alingsås kyrkofullm­äktige.

– Jag tycker att vi socialdemo­krater ska vara stolta över resultatet lokalt och även nationellt. Vi tappar visserlige­n ett mandat men vi gjorde ett bra val, säger Birgit Börjesson.

Ni är inte längre största nominering­sgrupp i Alingsås utan Posk gick om er i antal röster. Hur känns det?

– Vi backar med 49 röster och det är ändå ett ganska jämnt resultat. Det är klart att vi gärna hade blivit den största gruppen men nu får vi gilla läget.

Gladare är dock Christoffe­r Askerlund från nominering­sgrupp Posk som behåller sina mandat i

Alingsås kyrkofullm­äktige och går om Socialdemo­kraterna:

– Vi är naturligtv­is väldigt glada över resultatet och jag tror att resultatet beror på att vår grupp har synts mycket i framförall­t nationell media och att många medlemmar delar vår inställnin­g i de frågor där vi profilerar oss.

Vad händer härnäst?

– Hösten kommer att fyllas av att sätta den övriga förtroende­mannaorgan­isationen tillsamman­s med de andra nominering­sgrupperna.

Övriga nominering­sgrupper så som Borgerligt alternativ och Glädjelist­an i Alingsås pastorat förlorar två, respektive ett mandat. Sverigedem­okraterna, Kyrkan i Hemsjö i Alingsås pastorat samt Frimodig kyrka behåller sina mandat.

 ?? Bild: Matilda Falk ?? Kyrkoval 2021 i Christinae kyrka, Alingsås.
Bild: Matilda Falk Kyrkoval 2021 i Christinae kyrka, Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden