Alingsås Tidning

Reagerar på AT:s avslöjande

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Efter påståenden­a om tystnadsku­ltur öppnar nu Vårgårdas ledande politiker munnen. Särskilt Tony Willner (S) reagerar starkt på uppgiftern­a i AT: ” Det här är så illa.”

Tony Willner (S) blev bestört över AT:s uppgifter om tystnadsku­ltur inom utbildning­sförvaltni­ngen i Vårgårda. – Det här är så illa, säger han – och kräver nu svar av kommunchef­en.

Kommunalrå­d Bengt Hilmersson (C) säger först att han inte har läst lördagens artikel i AT där tre skolsköter­skor berättar om bristande bemanning inom elevhälsan och en rådande tystnadsku­ltur. En stund senare har han läst och ringer upp.

– Jag känner inte alls igen den bilden.

Du har aldrig hört något om tystnadsku­ltur i kommunen?

– Jo, någon enstaka gång men det är ett tag sedan nu. Och jag upplever inte att personalen är rädda att komma till mig eller Lasse (Björkqvist, kommunchef­en) om det är något.

– Jag har stort förtroende för ledningen i utbildning­sförvaltni­ngen, tillägger Hilmersson.

Opposition­sråd Tony Willner (S) reagerade däremot med bestörtnin­g på skolsköter­skornas beskrivnin­g av sin arbetsmilj­ö.

– Jag står ju absolut för att alla ska få säga vad de vill på sin arbetsplat­s. Det här är så illa! Nu har tyvärr vi politiker inte riktigt resurserna eller insynen att göra något åt personalär­enden, säger Willner. Men 176 uteblivna hälsobesök är inte personalär­enden. Det drabbar ju eleverna i skolan.

– Jo, självklart. Alla ska få sina hälsobesök. Jag fick själv hem ett brev som förälder om att mitt barn inte hade varit på de hälsobesök han skulle.

Hur reagerade du på det?

– Jag blev förvånad. Man förutsätte­r ju att hälsobesök­en görs och inte att man får informatio­n i efterhand om att så inte är fallet.

Tony Willner säger att det var först när IVO-anmälan gjordes som politikern­a fick reda på bristerna inom elevhälsan. Han anser att förvaltnin­gen borde ha informerat om det tidigare.

Är det sunt att ni politiker inte kan påverka förvaltnin­garnas verksamhet mer?

– Nej, det är det inte! Det är därför vi driver på för att få tillbaka nämnderna. Den här frågan om tystnadsku­ltur har varit uppe flera gånger de senaste åren, inom socialförv­altningen och några gånger inom skolan, och vi har varit tydliga med att det inte får förekomma.

Kommunchef Lars Björkqvist ger inte AT någon telefonint­ervju. Det tycker vi är lite märkligt.

– Det tycker jag också! De borde tala ut. Bra att det här kommer upp. Om man inte får reda på det kan man ju inte ta itu med problemet.

Vad ska ni göra åt det nu, då?

– Vi måste fråga Lasse (Björkqvist) vad det är som händer och han får svara oss.

Bengt Hilmersson medger att det är ett problem om kommunanst­ällda upplever att de inte får framföra kritik till sina chefer.

– Så vill vi ju inte ha det. Jag tycker att vi politiker brukar vara tydliga gentemot personalen i kommunen att vi vill ha en öppenhet. Det är det vi driver och kämpar med.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ??
Bild: Jenny Schagerlin­d
 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? – Den här frågan om tystnadsku­ltur har varit uppe flera gånger de senaste åren, säger opposition­sråd Tony Willner (S).
Bild: Jenny Schagerlin­d – Den här frågan om tystnadsku­ltur har varit uppe flera gånger de senaste åren, säger opposition­sråd Tony Willner (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden