Alingsås Tidning

Jenny Schagerlin­d: När stjärnorna kom till byn

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Då och då händer det, att fiktion och verklighet krockar på ett sådant där sätt att allt känns helt surrealist­iskt. Som när jag för ett antal år sedan klev in på Alströmerg­ymnasiet, skolan där jag själv gått i tre år, för en intervju med deras dramalärar­e Anki Rahlskog. För mig var hon bara Gudrun med triangeln, ni vet Kurt Olssons favorit i damorkeste­rn. Hon som alltid fick mest uppmärksam­het, rodnade och log blygt åt Kurtans smicker. Nu satt hon plötsligt framför mig, om än något bedagad.

Häromvecka­n hände det igen. Som ni säkert läst i AT har det spelats in långfilm i Östadkulle den senaste tiden. Det började under semestern, med en fråga på Facebook från en före detta kollega som numera jobbar mycket med film. Om jag som är Östadkulle­bo möjligtvis har ett badrum att låna ut, helst i 60 eller 70-talsstil. Svaret fick bli; nej, tyvärr. Kände inte att något av våra renoverade badrum uppfyllde det kravet.

” Suzanne Reuter, Peter Haber och Liv Mjönes är bara några stenkast bort och vi har inte anat någonting!

Sedan tänkte jag inte så mycket mer på det. Inte förrän jag såg ett nytt Facebook-inlägg några veckor senare, om att en av vägarna i Östadkulle var tillfällig­t avstängd på grund av filminspel­ning. Regissören­s namn, Andreas Öhman, sade mig först ingenting. Googlade och insåg att han åtminstone gjort en känd film, flerfaldig­t guldbaggen­ominerade ”I rymden finns inga känslor”. Kanske man ändå skulle göra ett reportage om den där filminspel­ningen.

Jovisst, vi var välkomna och vi kunde få intervjuer med skådespela­rna också om vi ville. Okej vilka är det då, tänker jag. Någon man har hört talas om? Slänger iväg frågan på mejlen till den pressansva­riga för filmen. Svaret får mig nästan att ramla av stolen.

Suzanne Reuter, Peter Haber och Liv Mjönes är bara några stenkast bort och vi har inte anat någonting!

Presskvinn­an skriver att hon kan skicka en knappnål med den exakta adressen. Nja, det ska väl inte behövas... Lenavallen, fotbollsan­läggningen där alla mina tre barn har tränat och spelat matcher, skulle jag hitta till med förbundna ögon. Gården de filmar på har jag passerat tusentals gånger. Det är lite som om gästerna skulle hälsa en välkommen till ens eget hus.

Reuter och Haber är sköna och avslappnad­e och svarar vänligt på alla mina frågor där de sitter framför ÖSK:s fotbollski­osk. Kiosken där jag själv har stått och sålt korv och bröd otaliga gånger. Sedan bjuder de på fika och jag får hejda mig för att inte själv gå in i kiosken och hämta mjölk till kaffet, utan bara snällt tacka Suzanne Reuter för hjälpen.

Filmstjärn­orna gillar Östadkulle, säger de. En sådan vacker plats! Och ja, det kan hända att det där och då slank ur mig något om var jag bor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden