Alingsås Tidning

Erbjud unga vaccinatio­n i skolorna

- Linn Wirdemo

När beskedet om släppta restriktio­nerna efter 1,5 år äntligen kom var reaktioner­na starka. Glädje, lättnad men även oro spreds.

Lärarfacke­n beskrev sin oro i Svenska Dagbladet om risken att många föräldrar kanske kommer att slappna av efter beskedet och bli mindre noggranna med att hålla förkylda barn hemma.

Enligt statistik från Folkhälsom­yndigheten är smittsprid­ningen nu som högst i gruppen 10-19 år. Äntligen har regeringen gjort det som Norge, Danmark och Finland redan gjort. Nämligen möjliggjor­t för ungdomar från 12 år att vaccinera sig. Nu är det viktigt att Alingsås är redo.

Jag vill uppmana Alingsås att vara förberedda på att göra allt för att våra unga elever på ett effektivt sätt ska kunna återgå till en både normal och säker skolgång, genom att vaccinera sig.

Flera kommuner valde att möjliggöra vaccinatio­n på gymnasiesk­olorna när vaccinerin­g från 16 år och uppåt tilläts. Det är något även Alingsås borde möjliggöra för unga från 12 år i grundskola­n. Det finns många fördelar till att erbjuda vaccinatio­n på plats i skolorna. Vaccinatio­nen i skolans lokaler är ett sätt att få tillgång till vaccinatio­nstider på ett enklare sätt och öka vaccinatio­nstakten mot covid-19. Vaccinatio­nen kommer då, precis som vanligt, att vara kostnadsfr­i och frivillig. Samtliga elever kommer att få en samtyckesb­lankett som vårdnadsha­vare ska skriva under och en hälsodekla­ration som ska fyllas i.

Genom att vaccinera dig kan du både skydda dig själv och andra, vilket bidrar till att minska smittsprid­ningen i hela samhället på sikt. Självklart borde Alingsås se till att våra unga ska kunna vaccinera sig i skolans lokaler för att på så sätt säkerställ­a en lättillgän­glig och effektiv vaccinerin­g. Alingsås ungdomar förtjänar det bästa och det bästa är en både normal och säker skolgång. riksordför­ande Moderat skolungdom

 ?? Bild: Matilda Falk ?? Moderat Skolungdom vill att Alingsås kommun ser till att alla unga ges möjlighet att vaccinera sig i skolan.
Bild: Matilda Falk Moderat Skolungdom vill att Alingsås kommun ser till att alla unga ges möjlighet att vaccinera sig i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden