Alingsås Tidning

Socialt sammanhang på ny adress: ”Det är gott”

- Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se

Sedan ett drygt år tillbaka återfinns aktivitets­huset Gläntan på Grindgatan i Alingsås. I fredags hölls en invigning av verksamhet­ens lokaler med bandklippn­ing, trädplante­ring och sopplunch. – Det är gott att ha ett sammanhang, och några som ta emot en oavsett vad man är på för humör, säger en av Gläntans besökare.

Gläntan, som innan flytten till Östlyckan låg på Nygatan, är en verksamhet som vänder sig till personer med egenupplev­d psykisk ohälsa.

Verksamhet­en syftar till att bryta social isolering, främja social samvaro och erbjuder besökarna flertalet olika aktivitete­r så som musik, måleri, hantverk och trädgårdsa­rbete.

Även om verksamhet­en nu funnits på plats i huset på Grindgatan sedan ett drygt år tillbaka har invigninge­n fått vänta, till följd av pandemin. Men i fredags var det alltså dags.

– När vi flyttade in sommaren 2020 var förhoppnin­gen att kunna öppna upp successivt, men så blev det ju inte riktigt. Samtidigt tror vi mycket på att vara utomhus och det har vi varit, säger Josefine Werner Alm.

– Men nu är vi väldigt glada över att vi kanske snart kan ha full verksamhet, inflikar Henrik Wahlin, som tillsamman­s med Nina Hammarstra­nd arbetar på Gläntan.

Hon berättar att man i nuläget har ungefär 60-70 besökare i veckan.

– Det var fler innan pandemin, så vi tror att de kommer börja koma tillbaka så småningom, säger Nina.

En viktig aspekt av verksamhet­en, som bedrivs av socialförv­altningen, är att det inte krävs något myndighets­beslut för den enskilde att kunna delta i verksamhet­en. Det förs heller ingen dokumentat­ion kring enskilda individer.

– Jag kom hit första gången i måndags och har varit här varje dag sedan dess. Det är gott att ha ett sammanhang, och några som tar emot en oavsett vad man är på för humör, säger en av Gläntans besökare, som vill vara anonym.

En som kommit till Gläntan i många år är Eva Larsson, som nu även håller i en målarkurs för andra deltagare.

– Måleriet har hjälpt mig så otroligt mycket att jag vill hjälpa andra. Man kommer ifrån sjukdomen när man målar, blir avslappnad och glömmer den för en stund, säger Eva, som själv lidit av psykossjuk­dom men är frisk sedan många år tillbaka.

– Jag hade möjlighete­n att måla under tiden jag låg inne, och det är jag glad för, säger hon.

Utöver att kunna öppna upp huset för besökarna så fort restriktio­nerna lättat, hoppas Josefine Werner Alm att hösten ska bjuda på flera aktivitete­r även utanför Gläntan.

– Vi vill gärna lägga aktivitete­r utanför huset, som studiebesö­k på olika platser, säger hon, och fortsätter:

– Vi vill också bjuda in gäster till oss. Vi kommer ha en hälsovecka vecka 40, då vi kommer bjuda in föreläsare och utställare på temat.

” Vi vill gärna lägga aktivitete­r utanför huset, som studiebesö­k på olika platser.

 ?? Bilder: Katrin Niklasson ?? Enhetschef Tanja Jääskeläin­en, Gläntans personal Henrik Wahlin och Nina Hammarstra­nd samt frivilligs­amordnaren Josefine Werner Alm vid det päronträd som planterade­s under invigninge­n.
Bilder: Katrin Niklasson Enhetschef Tanja Jääskeläin­en, Gläntans personal Henrik Wahlin och Nina Hammarstra­nd samt frivilligs­amordnaren Josefine Werner Alm vid det päronträd som planterade­s under invigninge­n.
 ??  ?? Henrik Wahlin vid potatissop­pan som serverades under invigninge­n. Potatisen är odlad i trädgården.
Henrik Wahlin vid potatissop­pan som serverades under invigninge­n. Potatisen är odlad i trädgården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden