Alingsås Tidning

Kihlström (KD): ”Tänk om kring postneddra­gning”

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Småföretag måste kunna lämna paket på orter som Herrljunga och landsbygds­bor sak få sin tidning samma dag. Det menar Ingemar Kihlström (KD) som lämnat in en motion i frågan till Riksdagen. – Hela Sverige måste fungera på en rimlig nivå, säger han.

Sedan 3 maj har Postnord i region Väst, där Alingsås och Vårgårda ingår, gått över till varannanda­gsutdelnin­g av post. Bakgrunden är att allt färre brev delas ut. I Herrljunga är förändring­en tänkt att genomföras efter årsskiftet, men reformen möter motstånd.

Riksdagsle­damoten Ingemar Kihlström konstatera­r att han haft möte med kommunalrå­d Gunnar Andersson (M) och näringsliv­schef Carl-Olov Holmström.

– Vi har haft möte för att diskutera hur vi ska agera i frågan. Kommunen var inte informerad och det har inte kommit några klara direktiv, säger han.

Kihlström har dock varit aktiv gentemot Riksdagen. När den nyligen öppnade för en ny runda motioner var 13 av de första 17 motionerna som lämnades in från Herrljunga­politikern. Och en av dem tog upp neddragnin­gen i postgången. Tycker de att du spammar Riksdagen med motioner?

– Haha, nej det blev så för vi var klara med motionerna. Jag har väl snarare fått påpekande att det är positivt att vi lämnat in i god tid. Man har tre veckor på sig.

Hur påverkas Herrljunga av Postnords nya giv?

– Paketinläm­ning är inget problem för stora företag som har avtal med Postnord. Men för mindre företag som inte har det lämnar man arenan tom. På Ica får privatpers­oner lämna paket men inte företag utan de kommer få åka till Falköping. Det känns himla dumt att inte utnyttja en postpunkt. Det är kontraprod­uktivt, säger han.

Tidningar som delas ut av Postnord kan komma dagen efter, som en konsekvens av omgörninge­n.

– Då blir tidningarn­a inaktuella. I Källeryd där jag bor har en del Falköpings Tidning med Postnord. Det här drabbar många äldre.

Post- och telestyrel­sen tittar också på ett nytt regelverk för postutdeln­ing som kan innebära att Postnord får rätt att anvisa en samlad plats för postlådor max 200 meter från bostaden. Fler än fyra miljoner hushåll berörs.

– För äldre som har svårt att ta sig ut är det en förändring som måste göras varsamt. Hela Sverige måste fungera på en rimlig nivå. Posten är ett samhällsup­pdrag och kanske ska vi ha ett liknande stöd för den som vi har till tidningar, säger Kihlström.

 ??  ?? Ingemar Kihlström (KD) tycker att småföretag­are och äldre på landsbygde­n riskerar att påverkas negativt av Postnords nya utdelnings­dagar.
Ingemar Kihlström (KD) tycker att småföretag­are och äldre på landsbygde­n riskerar att påverkas negativt av Postnords nya utdelnings­dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden