Alingsås Tidning

Gästspel på Kulturen i Vårgårda

- Lars Lindblad

Vårgårda: Regionteat­ern Blekinge Kronoberg gästspelad­e på Kulturen i Vårgårda den 18 september. Ensemblen framförde det poetiska sångspelet Tage & Monica som är en hyllning till Tage Danielsson och Monica Zetterlund. Birgit Kullingsjö hälsade publiken 71 personer välkomna till en efterlängt­ad uppstart efter coronapand­emin.

I rollen som Tage sågs Björn Johansson Boklund, inte helt olik Tage D och Hanna Elwe som en mycket porträttli­k Monica Z. Göran Åhlfeldt ackompanje­rade suveränt på piano. För att använda Tage Danielsson­s ord var det osannolikt bra framfört av hela trion. Publiken applåderad­e generöst och fick också till ett extranumme­r.

Handlingen kretsade omkring sånger och texter som Tage Danielsson skrivit eller haft del i. Hanna sjöng de flesta låtarna och Björn läste underfundi­ga texter som Tage skrivit. Till exempel den om kärnkrafts­olyckan i Harrisburg USA 1979 som var så osannolik att den inte hade inträffat, fast den de facto hade gjort det. Han pratade också om vad vi säger, det är inte alltid som hjärnan och hjärtat stämmer överens.

Hanna sjöng bland annat Sakta vi gå genom stan (Stockholm), Trubbel, Ack Värmeland du sköna och Var blev dom av alla drömmar som vi haft. Några av musikstyck­ena har sitt ursprung i USA och har fått svensk text av Tage Danielsson, Beppe Wolgers och Olle Adolfsson. Andra melodier har svenska kompositör­er.

Birgit Kullingsjö tackade för en mycket fin föreställn­ing. Istället för blommor skulle Teaterföre­ningen skänka en slant till insamlinge­n Världens Barn, vilket var en bra idé tyckte aktörerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden