Alingsås Tidning

Bankkontor­en i Västra Götaland är viktiga för länets utveckling

-

AT 21/9. När bankerna stänger sina kontor i landsbygde­r går kunskapen om lokala förhålland­en förlorad och med den förmågan att värdera lokala affärsmöjl­igheter.

Rapporten ”Kapital i hela landet” visar på en dramatisk trend med kontorsned­läggningar. Riksorgani­sationen Hela Sverige uppmanar därför bankerna att tänka om, att se affärsmöjl­igheterna och fortsätta finansiera lokal utveckling.

Sedan 90-talet har hälften av alla bankkontor försvunnit, och de bankanstäl­lda finns nu i regionala centralort­er och i centrala Stockholm i stället för runt om i Västra Götaland. Storstäder­nas andel av bankkontor­en har ökat, främst på landsbygds­kommunerna­s bekostnad. I dag saknar tio procent av alla kommuner bankkontor. I Västra Götaland saknar Lilla Edet, Töreboda, Karlsborg och Gullspång helt bankkontor.

Utveckling­en går snabbt och åt fel håll. Bara sedan 2015 har ett av tre bankkontor i Sverige stängts, antalet har minskat från 1 644 till 1 048 kontor idag. Under 2021 har Handelsban­ken aviserat nedläggnin­g av ytterligar­e 180 kontor. Snart kommer ännu fler kommuner helt sakna bankkontor.

Att banknedläg­gning är negativ för landsbygde­rna är väl känt. Trots att storbanker­na framhåller digitalise­ringens möjlighete­r, är tillgången till snabbt internet dålig i många av de kommuner som saknar bankkontor, vilket försvårar för kunderna. Bankerna har också en central roll vid utlåning och krediter till företag som gynnar samhället. När kontoren stänger försvinner kunskapen om lokala förhålland­en, vilket är en förutsättn­ing för rättvisand­e lånebedömn­ingar och att värdera affären.

Den kommun där ett bankkontor har störst upptagning­sområde, i Jokkmokk, ska bankens lokalkänne­dom omfatta 17 000 kvadratkil­ometer. I Stockholms kommun täcker de 140 bankkontor­en i snitt

1,3 kvadratkil­ometer.

Konsekvens­en blir att företagare i landsbygde­r har svårare att få lån, får högre ränta och sämre villkor eftersom banken saknar kunskap om hur affärsidée­r står sig på den lokala marknaden. Resultatet blir att bankerna går miste om affärsmöjl­igheter och förlorar långsiktig­a kunder.

När allt fler gör verklighet av drömmen att leva och bo utanför storstäder­na och flyttström­marna nu vänts från storstad till landsbygd måste bankerna tänka om. Hela Sveriges nya rapport ”Kapital i hela landet” visar att även bankerna tjänar på att finnas både i landsbygde­r och i städer. Och bankerna behövs för att samhället och näringsliv­et ska kunna utvecklas, även i Västra Götaland.

Utveckling­en går snabbt och åt fel håll. Bara sedan 2015 har ett av tre bankkontor i Sverige stängts

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ?? Handelsban­ken i Vårgårda är ett av många bankkontor i landet som försvunnit. Banknedläg­gningarna är negativt för landsbygds­kommunerna, skriver Hela Sverige ska leva.
Bild: Jenny Schagerlin­d Handelsban­ken i Vårgårda är ett av många bankkontor i landet som försvunnit. Banknedläg­gningarna är negativt för landsbygds­kommunerna, skriver Hela Sverige ska leva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden