Alingsås Tidning

Två nya spår på Västra stambanan är nödvändigt

- Björn Stahr ordförande, Järnvägsfö­reningen i Lerum Lennart Wassenius vice ordförande, Järnvägsfö­reningen i Lerum

I ett brev till statsrådet Tomas Eneroth (S) kräver Järnvägsfö­reningen i Lerum att Västra stambanan byggs ut med två nya spår.

Sträckan Göteborg-Floda-Alingsås saknar sedan decennier kapacitet för att kunna utvecklas. Spåren är maximalt utnyttjade. Enligt Trafikverk­ets statistik är sträckan mycket störningsk­änslig, den har till och med utnämnts till Sveriges värsta flaskhals. Samtidigt finns en stor efterfråga­n på mer spårutbud/kapacitet. Detta kan inte tillgodose­s i dag.

En omgående förstärkni­ng av banan med ytterligar­e två spår är nödvändig. Sträckan är välutredd och utbyggnade­n kan med fördel genomföras som en Öresundsbr­olösning.

Finansieri­ng: Att bygga ut järnvägen med två extra spår kan finansiera­s på ett likartat sätt som Öresundsbr­on d v s med avgifter från nyttjarna. Förutsatt att staten svarar för 25 procent av investerin­gen skulle avgifter om 40-50 kronor per fjärrtågsb­iljett samt 3 000 kronor per godståg, kunna finansiera hela utbyggnads­projektet. Modellen innebär att hela projektet kan vara utbyggt inom 10 år och avbetalt inom 20 år. Systemet är konkurrens­neutralt mellan operatörer­na. Avgiftssys­temet är enkelt att administre­ra genom att operatörer­na uppbär avgifterna via det ordinarie biljettsys­temet.

Resultat: Utbyggnade­n av Västra Stambanan mellan Göteborg-Floda-Alingsås ger en kapacitets­stark och robust järnväg med en restid om 2 timmar och 30 minuter mellan Göteborg och Stockholm. En stark ökad efterfråga­n på spårkapaci­tet från såväl person- som godstrafik­en kan tillgodose­s. Alla är vinnare: Operatörer­na kan leverera ett ökat trafikutbu­d i närtid. Incitament­et för operatörer­na att medverka i projektet är tydligt.

Resenärsko­llektivet får tillgång till ett ökat trafikutbu­d. Västra Stambanan blir robust och man kan lita på tidtabelle­n. Ett marginellt och tidsbegrän­sat påslag på fjärrtågsb­iljetten bedöms inte vara något problem för resenärern­a.

Godskollek­tivet är också en vinnare. För Göteborgso­ch Nordens ledande hamn är Västra Stambanan av allra största betydelse.

Staten får en betydande medfinansi­är, och projektet kan genomföras i närtid. Hemställan: Järnvägsfö­reningen hemställer att en lokaliseri­ngsutredni­ng för sträckan Göteborg-Floda-Alingsås omgående påbörjas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden