Alingsås Tidning

Små och enkla medel kan göra hemmet mer energieffe­ktivt

- Margareta Bergetun vd på Svenska Solskyddsf­örbundet

Allt fler svenskar letar efter sätt dra ner på elkostnade­rna och Energimynd­igheten har lanserat en informatio­nskampanj med tips för minskad energianvä­ndning.

Många villa- och småhusägar­e köper nya värmepumpa­r eller byter elavtal för att kunna styra sin förbruknin­g efter spotpriset timme för timme. Självklart vill man göra allt för att krympa sina galopperan­de elräkninga­r. Dessutom är det bra för samhället. Om vi minskar vår efterfråga­n på el, sänks elpriserna snabbt och rejält, enligt en studie från Energifors­k.

Samtidigt missar många att göra de enklaste och billigaste åtgärderna, som att se över hur värme och kyla passerar våra fönster. Att byta ut gamla tätningsli­ster är en välkänd, billig och effektiv åtgärd. Men vad många kanske inte känner till är hur mycket energi man kan spara på att bara dra ner sina gardiner och persienner under kalla vinternätt­er.

Ett normalt småhus i Västra Götalands län, med kopplade tvåglasfön­ster, använder ungefär 15 000 kWh per år för att värma upp hemmet till runt 22 grader.

Av den värme som läcker ut från huset försvinner mycket genom fönstren. Därför gör det relativt stor skillnad att dra ned persienner och gardiner på nätterna, i förhålland­e till hur billig lösningen är. Familjen i exempelhus­et kan förbättra isolerförm­ågan i fönstren, och minska uppvärmnin­gen med uppåt

1 710 kWh. Räknar vi med septembers genomsnitt­liga spotpris i elområde 3 på 241 öre, innebär det att familjen kan minska sina uppvärmnin­gskostnade­r med ungefär 4 100 kronor på ett år.

En förutsättn­ing för att detta ska ha effekt är att familjen drar upp gardinerna och persienner­na igen på dagarna. Tillförsel­n av värme och ljus via fönster är i praktiken en gratis energikäll­a. Det bästa är att ha en flexibel lösning som släpper in maximalt med ljus och värme och endast skärmar av när det verkligen behövs, året runt.

Naturligtv­is fungerar solavskärm­ning också när det är varmt ute och huset behöver svalkas. En passiv lösning som skärmar av solen kan reducera övertemper­aturerna i hemmet med 80– 90 procent, vilket innebär att behovet av aktiv kyla nästan försvinner.

Trots det köper svenskarna portabla AC som aldrig förr, och allt fler använder sina luftvärmep­umpar som kylanläggn­ingar. Våra beräkninga­r visar att om samma exempelvil­la väljer att kyla bort sommarens övervärme med en luftvärmep­ump skulle det kunna kosta över 4 000 kr med nuvarande elpris.

Hur vi bygger våra bostäder och vilka lösningar vi använder spelar roll, men det gör också vårt beteende i vardagen. Genom att gemensamt dra ner på vår energiförb­rukning kommer elpriset att sänkas. På det viset kan vi lindra den elprischoc­k som många svenska hushåll och företag står inför. Då kan vi också få ner behovet av rysk gas och därmed minska Putins krigskassa. Bättre argument för att hushålla med energin finns inte!

 ?? BILD: URBAN KÄRVLING ?? Man kan spara mycket energi genom att dra ner persienner­na under kalla vinternätt­er.
BILD: URBAN KÄRVLING Man kan spara mycket energi genom att dra ner persienner­na under kalla vinternätt­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden