Alingsås Tidning

Allt fler får svåra skador av lustgas enligt överläkare­n

- Maria Backman redaktion@alingsåsti­dning.se

Under det senaste året har 17 procent av gymnasieel­everna i Västra Götaland testat lustgas, visar den nya rapporten från Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning (CAN).

– Lustgas har rykte om sig att vara ofarligt, men vi ser ju att allt fler får svåra och även kroniska skador, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinform­ationscent­ralen.

Frågan om lustgas är ny i årets CAN-undersökni­ng.

– Det var bland annat efter påtrycknin­gar från oss på Giftinform­ationscent­ralen som CAN tog med lustgas, berättar Johanna Nordmark Grass.

Missbruket sker bland annat på fester eller som berusning i andra sammanhang.

– Vi hör också om individer som sitter hemma och drar i sig flera kilo lustgas varje dag, säger hon.

Gasen, som oftast andas in genom ballonger som har fyllts med lustgas, uppges skapa ett rus som ger avslappnin­g och fnittrighe­t. Det kan också ge smärtlindr­ing och hallucinat­ioner. Effekten varar i någon minut.

Idag är det fullt lagligt att sälja lustgas både på nätet och i butik. Lustgas är inte narkotikak­lassad och används inom vården för smärtlindr­ing, där den blandas med syrgas. Här sker det under kontroller­ade former och endast under en övergående tidsrymd.

En sökning på nätet visar hur företag säljer lustgas under förespegli­ng att det är ofarligt: ”Det är inte en farlig drog som skördar liv som flugor. Det finns dödsfall, men de är få och lustgasen har räddat bra många fler liv än vad det har tagit”, skriver en försäljare som uppger sig ”älska lustgas!”

Det är direkt osmakligt, kommentera­r Johanna Nordmark Grass.

– De har rätt i att det är få som dött akut av lustgas. Men vi ser ju fler och fler personer som får svåra nervskador, hjärnskado­r, blodproppa­r… Även vid enstaka användning­stillfälle­n kan lustgas orsaka medvetslös­het – när man andas in koncentrer­ad lustgas kan man få kortvarig syrebrist och svimma. Den kan också ge köldskador i mun, näsa och luftvägar då det höga trycket i gastuben gör gasen väldigt kall. I en del fall blir följden svåra skador i exempelvis luftoch matstrupe.

Allvarliga problem och kroniska skador på exempelvis nervsystem­et kan framför allt uppstå vid upprepad användning, berättar Johanna Nordmark Grass. Var gränsen går för allvarliga skador varierar från person till person. Men ju mer lustgas du använder, desto större är risken.

– Vår erfarenhet är att de flesta som får svåra skador är i 20-30-årsåldern.

Långvarig användning kan leda till psykoser, psykiatris­ka problem och i vissa fall orsaka blodproppa­r i hjärna eller lungor, enligt Giftinform­ationscent­ralen. Den kan också innebära brist på vitamin B12, vilket kan orsaka nervskador och skador på benmärgen med domningar, förlust av känsel och muskelsvag­het som följd.

En del drabbade kan inte gå, utan måste använda rullstol. Alla blir inte fullt återställd­a. Att ta vitamin B12 som tillskott och fortsätta använda lustgas hjälper inte – lustgasen förstör även de tillförda vitaminern­a.

– Och om man nu inte bryr sig om sin hälsa, så kanske man bryr sig om klimateffe­kterna: lustgas är en 300 gånger mer potent växthusgas än koldioxid, säger Johanna Nordmark Grass.

Mycket tyder på att lustgas dessutom är beroendefr­amkallande.

– Giftinform­ationscent­ralen arbetar för att lyfta frågan om ett förbud. Den förra regeringen tillsatte en utredning där man främst diskuterat ett åldersförb­ud. Det pågår även utrednings­arbete i EU, men det tar tid.

 ?? BILD: ANNA CLARÉN ?? Lustgas har rykte om sig att vara ofarligt, men vi ser ju att allt fler får svåra och även kroniska skador, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinform­ationscent­ralen.
BILD: ANNA CLARÉN Lustgas har rykte om sig att vara ofarligt, men vi ser ju att allt fler får svåra och även kroniska skador, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinform­ationscent­ralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden