Alingsås Tidning

Kommunen erkänner brister: ”Det finns inget helhetstän­k”

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

När AT lyfter frågan om trafiksäke­rhet för synskadade i Vårgårda lägger sig de ansvariga i kommunen platt. Samhällsby­ggnadschef­en medger att det saknas helhetstän­k. Och nu reagerar politikern­a. – Jag tänker att vi borde göra något direkt, säger Tony Willner (S).

Samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow känner väl till trafikprob­lemen som Mathias Smok Palm tar upp i tidningen.

– Man har byggt gatorna i flera olika etapper och då byggt vad man ansett vara rätt just då, men det finns inget helhetstän­k, medger Dubow.

Han håller med Mathias om att bristerna är allvarliga och borde åtgärdas.

– Jag skulle definitivt vilja göra något åt det.

Vad hindrar dig som samhällsby­ggnadschef från att göra det? Är det pengarna som saknas?

– Ja, det är pengarna. Och så har vi ingen trafikinge­njör som jobbar med de här frågorna. Vi har inte satsat tillräckli­gt mycket på gatorna och trafiksitu­ationen, och det gäller även cykelstråk och gatukorsni­ngar. Man beställer och sedan underhålle­r man bara det som finns.

"Jag tänker att vi borde göra något direkt. Och ett rejält omtag, där man börjar med att gå runt och titta vad som behöver göras. Tillsamman­s med Mathias kanske och någon tillgängli­ghetskonsu­lt.

Att höja ljudet på ticksignal­erna vid trafikljus borde inte vara så svårt, menar Alfred Dubow. Han säger att en kontakt togs med Trafikverk­et om det redan i somras, men att han inte vet vad som hänt sedan dess.

Att bygga om gator är som Dubow bedömer det ett betydligt större projekt. Ett projekt som kräver större budget, och kanske även ett tydligare uppdrag från politikern­a.

– Ja, jag bedömer det så. Jag säger inte att det aldrig kommer att bli av annars, men det kommer att ta betydligt längre tid.

Kommunalrå­d Bengt Hilmersson (C) känner också till problemati­ken.

– Det är uppenbart att vi inte är särskilt duktiga på det här i Vårgårda, säger Hilmersson.

Då kanske det är dags att sätta det högre upp på agendan?

– Absolut. Vi får ta upp det här när det är dags att lägga nästa stora budget, i juni nästa år.

Hur viktig anser du att frågan är?

– Det är en viktig fråga som ska in bland andra viktiga frågor. Men jag tänker att det inte borde handla om några enorma summor. Det borde nog gå att avsätta lite pengar för det här varje år.

Opposition­sråd Tony Willner (S) säger att han inte har förstått omfattning­en av problemet förrän nu när AT ringer upp.

– Jag kan inte säga att tillgängli­ghetsfråga­n har varit uppe på bordet riktigt, förutom i samband med att kommunhuse­t byggdes och när det har pratats om att skapa en tillgängli­ghetsanpas­sad badplats i Vårgårda. Jag har aldrig hört att det saknas pengar för att rätta till sådant som har blivit fel.

Vad vill du göra åt det, då?

– Jag tänker att vi borde göra något direkt. Och ett rejält omtag, där man börjar med att gå runt och titta vad som behöver göras. Tillsamman­s med Mathias kanske och någon tillgängli­ghetskonsu­lt.

 ?? BILD: JENNY SCHAGERLIN­D/EMILIA DAHLÉN/FILIP LANDQVIST ?? Opposition­sråd Tony Willner (S), samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow och kommunalrå­d Bengt Hilmersson (C) är överens om att Vårgårda kan bli mycket bättre på trafiksäke­rhet för synskadade.
BILD: JENNY SCHAGERLIN­D/EMILIA DAHLÉN/FILIP LANDQVIST Opposition­sråd Tony Willner (S), samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow och kommunalrå­d Bengt Hilmersson (C) är överens om att Vårgårda kan bli mycket bättre på trafiksäke­rhet för synskadade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden