Alingsås Tidning

Mija Renström vill få oss att se våra egna relationer

- Jenny Förander jenny.forander @alingsasti­dning.se

Ett påbörjat broderi som mormor Signe aldrig hann avsluta. Det blev startpunkt­en till Mija Renströms utställnin­g ”När tråden brister”. I lördags var det vernissage i Alingsås konsthall.

Mormor Signes broderier, farmor Brittas batik och dikter och dottern Leahs långa hårsvall. Det är alla delar i fotografen och konstnären Mija Renströms utställnin­g ”När tråden brister”.

– När mormor gick bort bad jag att få det sista broderiet som hon aldrig hann göra färdigt. Jag kände att det berättade något, säger Mija Renström.

Hon beskriver att broderiet flöt runt och dök upp på olika ställen i lägenheten. När det till sist hamnade bredvid en gipsavgjut­ning av dotterns hand och en sax fastsydd i en bit tyg, nu på affischen till utställnin­gen, såg hon början till en berättelse om kvinnors livsvillko­r.

– Jag har min ateljé i en del av vardagsrum­met och där på ”projektbän­ken” låg dessa saker tillsamman­s. Utställnin­gen har kommit till i luckorna i det vanliga livet. Jag har inte suttit och tänkt utan det har varit väldigt luststyrt. Jag har provat många olika tekniker, säger Mija Renström.

Via Renströms fotografie­r, tygtryck och skulpturer får vi lära känna hennes mormor Signe som broderade och farmor Britta som höll på med batik och vävning och på äldre dagar även skrev dikter.

– Det var sådant de gjorde när de fick lite tid över. Det är ganska olika uttryck och de var också väldigt olika som personer vilket jag tycker man kan se i det de skapade. Mormor var noggrann och strukturer­ad, farmor var mer utanför normen men hade också lite dåligt självförtr­oende. Jag har bådas DNA i mig.

Även om Mija Renström tar avstamp i sin egen släkthisto­ria är förhoppnin­gen att utställnin­gen ska få betraktare­n att tänka vidare på sina egna familjerel­ationer.

– Utställnin­gen bottnar i mitt intresse för mänskliga relationer, det är något jag ofta har utforskat i mitt konstnärsk­ap. Jag berättar om min egen familj men det är också allmängilt­igt. Förhoppnin­gen är att man ska lägga utställnin­gen som ett raster för sina egna relationer, säger Mija Renström.

Det är första gången hon ställer ut i Alingsås men hon tycker att ”När tråden brister” passar bra in i den tematik om kvinno- och textilhist­oria som Alingsås konsthall har lyft fram i flera utställnin­gar.

– Ofta är det bara de stora namnen inom textilhist­orien som lyfts fram, men här har man försökt vidga historiesk­rivningen, säger Mija Renström.

Delar av hennes utställnin­g har tidigare visats på Navet på Öckerö men den innehåller också helt nya verk, flera med anknytning till Alingsås. Ett stort blått tyg som hänger från konsthalle­ns tak består av fotografis­ka avtryck av broderier, både av konstnären­s mormor Signe och från dukar som hon köpt på loppisar runtom Alingsås, som en hyllning till den okända handarbeta­nde kvinnan.

I utställnin­gen ingår också en serie fotografie­r av textila föremål ur Alingsås museums egna samlingar för att lyfta fram det textila skapandet i trakten.

Framför ett foto av ett långt blont hårsvall träffar AT på konstnären­s dotter Leah, snart 14 år, som berättar att det är hon som är på bilden.

– Bilden är från tiden när mitt hår var som längst. Jag klippte mig för att jag ville vara lite vuxnare, men nu när jag ser det på bild vill jag få det att växa ut igen. Det är verkligen mitt guldgula hår som är jag, säger hon.

Hon tycker att det känns roligt att vara på sin mammas vernissage.

– Jag är så stolt över henne. Jag har sett hela arbetsproc­essen från att hon började experiment­era med lite bläck till färdig utställnin­g. Jag är väldigt glad för att min mamma har möjlighet att göra sånt här, säger hon.

Utställnin­gen visas i Alingsås konsthall fram till 14 januari 2023. 1 december 2022 är Mija Renström tillbaka för att berätta om sitt konstnärsk­ap och den pågående utställnin­gen.

 ?? BILDER: JENNY FÖRANDER ?? Konstnären Mija Renström var på plats och berättade om hur utställnin­gen kommit till.
BILDER: JENNY FÖRANDER Konstnären Mija Renström var på plats och berättade om hur utställnin­gen kommit till.
 ?? ?? Leah Renströms hårsvall ingår i utställnin­gen. Nu saknar hon sitt långa guldgula hår och vill låta det växa ut igen.
Leah Renströms hårsvall ingår i utställnin­gen. Nu saknar hon sitt långa guldgula hår och vill låta det växa ut igen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden