Alingsås Tidning

Tankar kring korttidsbo­ende och hemtjänst

-

Med anledning av AT:s artiklar nyligen om problem som finns på äldreboend­et i Vårgårda kommun vill vi komma med några reflektion­er. Marina har färsk erfarenhet av korttidsbo­endet och hemtjänste­n. Göran dito som anhörig. Att personalom­sättningen är hög kan vi verifiera. Sedan vi fick kontakt med kommunen första gången har vi haft närmare tio olika biståndsha­ndläggare. Timmar, för att bara få kontakt med rätt person både för den som söker och internt. En rutin med intern uppdaterad informatio­n saknas.

När man väl hittat rätt person i denna obegriplig­a organisati­on gör alla så gott de kan. Detta kan man också läsa ut av faktarutan i AT-artikeln om rätt ska vara rätt. De bästa värdena i undersökni­ngen är på ”bemötande”, alltså bland de som gör det dagliga jobbet. Detta stämmer helt med vår upplevelse. Vårt intryck får oss att dra slutsatsen att det övergripan­de problemet med äldrevårde­n i Vårgårda är ett organisati­onsproblem med en otydlig organisati­on. Det ger massa irritation och tar mycket tid både internt och externt. Risken är stor att frustratio­nen får sitt utlopp på den vårdande personalen som man har daglig kontakt med.

Vi undrar till exempel: Vad är en ”enhet”? Vilken enhet är de olika enhetschef­erna chef över. Är det till exempel Vårgården eller är det korttidsbo­endet eller äldreboend­et totalt som är enheten? Och: Vad är skillnaden i ansvarsomr­åde för en enhetschef, samordnare, kontaktper­son och en biståndsha­ndläggare? Vem söker man för en viss speciell fråga? Tänk vad tid och frustratio­n det skulle spara om alla visste – eller lätt kunde ta reda på – vem som ansvarar för vad. Det skulle tydliggöra interna kommunikat­ionen och förbättra hela arbetsklim­atet. Dessutom skulle det underlätta för anhöriga att få kontakt med rätt person från början.

Vi är fullt medvetna om att kommunal organisati­on är – och måste vara -– betydligt mer komplicera­d än den organisati­on som vi genom åren har erfarenhet från, men här måste ändå finnas ”förbättrin­gspotentia­l”. Att förbättra organisati­onen och den interna kommunikat­ionen skulle förbättra hela arbetsklim­atet. Dessutom skulle det underlätta för anhöriga att få kontakt med rätt person från början.

Dessa rader skriver vi i första hand inte för att klaga. Marina har fått fantastisk hjälp. Vi tänker i stället på alla de brukare och anhöriga som inte har samma möjlighet att göra sin röst hörd i denna labyrint. Vårt syfte i grunden är att göra en bra sak – äldrevårde­n i Vårgårda – ännu bättre. Marina och Göran Heyman

 ?? ARKIVBILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Det övergripan­de problemet med äldrevårde­n i Vårgårda är ett organisati­onsproblem med en otydlig organisati­on, skriver Marina och Göran Heyman.
ARKIVBILD: ANNACARIN ISAKSSON Det övergripan­de problemet med äldrevårde­n i Vårgårda är ett organisati­onsproblem med en otydlig organisati­on, skriver Marina och Göran Heyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden