Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Hyreshöjni­ngarna kommer att svida i plånboken

- Urban Kärvling urban.karvling@alingsasti­dning.se

En fungerande bostad är en förutsättn­ing för ett bra liv. Och ett gott liv kan man inte ha om man inte har råd att betala hyran eller om det inte finns några pengar kvar när hyran är betald. Man ska också ha råd med mat och andra förnödenhe­ter och dessutom ha en slant över till annat som förgyller tillvaron. Långt ifrån alla har några ekonomiska reserver i välfärdsla­ndet Sverige.

Nu har hyresförha­ndlingarna inletts. Alingsåshe­ms krav ligger på 8,5 procent från och med januari 2023. Historiskt en hög siffra, men ser man vilka krav det ställs i övriga riket så sticker inte Alingsåshe­m ut. I Lindesberg vill det kommunala bostadsbol­aget ha 10,76 procent.

De privata fastighets­ägarna har flaggat för att det behövs hyreshöjni­ngar på minst tio procent, medan Hyresgästf­öreningen centralt har kommit med ett motbud på 2,4 procent. Det brukar inte vara ovanligt att

"Ett gott liv kan man inte ha om man inte har råd att betala hyran

man i en förhandlin­g hamnar någonstans mitt emellan. Oavsett vilken nivå det slutar på kommer höjningen att svida i folks plånböcker.

Inflatione­n är hög och trots räntehöjni­ngar har den inte pressats tillbaka. Vi kan förvänta oss ytterligar­e prisstegri­ngar på i stort sett allt. Att det skulle kompensera­s med löneökning­ar är orealistis­ka önskedrömm­ar. Redan innan lönerörels­en dragit i gång vet vi att det blir reallönesä­nkningar.

Nobelstift­elsen bjuder inte heller i år in Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson till Nobelfestl­igheterna. Alla andra partiledar­e, inklusive Nooshi Dadgostar Vänsterpar­tiet, är välkomna. Visst är det märkligt att partiledar­en i landets näst största parti portas. I vårt helt igenom demokratis­ka val i september fick SD 20,5 procent av rösterna. Det innebär att mer än var femte svensk röstade på dem. Partiet ingår inte i regeringen, men statsminis­ter Ulf Kristersso­ns (M) gäng regerar i allt väsentligt på SD:s politik.

27 oktober är en speciell dag. Många kända personer har det som sin födelsedag, till exempel James Cook (upptäckare), Paganini (världsberö­md violinist), John Cleese (Monty Python), Arne Andersson (löpare, världsreko­rdhållare och bragdmedal­jör samt Gunder Häggs kombattant. Och så var Arne min simlärare och lärde mig simma), Glenn Hoddle (elegant engelsk fotbollssp­elare i landslaget och Tottenham) och Urban Kärvling! Jag och Glenn Hoddle föddes samma dag. Jag kan utan att ljuga skryta med att jag gjort fler mål än honom på Vänersvall­en och Boteredsva­llen i Vänersborg, Hallevi i Vargön och Hedevallen i Väne Ryr! Men jag tillstår att Hoddle rönte betydligt större framgångar på de stora internatio­nella arenorna!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden