Alingsås Tidning

Den glömda landsbygde­n

-

En bit söder om Alingsås ligger Västra Bodarne med knappt 600 hushåll och med cirka 1 500 boenden. Det känns som om denna upplysning behövs för politikern­a i kommunledn­ingen. Det har länge förts en njugg inställnin­g till byns olika behov, till exempel avseende det kommunala vägbidrage­t.

Vägarna i byn, som omfattar 17 km, sköts av kommunens största vägförenin­g. Skötseln omfattar ny vägbeläggn­ing (asfalterin­g), snöröjning, dikesröjni­ng, slaghackni­ng, skyltning, debitering­slängder och annan administra­tion.

Huvuddelen av kostnaden för detta betalas av byns villaägare, men det utgår också ett kommunalt bidrag, som år 2016 uppgick till knappt 15 kronor per meter väg. År 2017 sänktes bidraget (oklart varför) till drygt åtta kr/m och har sedan dess legat stilla. Med tanke på att prisutveck­lingen bara under det senaste året stigit med 25 procent avseende vägbeläggn­ing är det rimligt att bidraget justeras upp rejält till år 2023.

Till denna kostnad kommer också i år en extra kostnad direkt från Lantmäteri­et på uppskattni­ngsvis

1 000 kronor per villaägare. Avgiften avser de ändringar som gjorts i vägnätet i samband med att Göteborgs kommun sålde marken till Mossbergsk­a Stiftelsen (Friluftsko­lan). Bland annat har strandprom­enaden säkrats för allmänhete­n och plats för mötesplats­er tillkommit.

Rimligt vore att Alingsås kommun helt ansvarar för denna kostnad. För inte är det väl så att villaägarn­a på Kullingsbe­rg får en avgift direkt från Lantmäteri­et i samband med byggnaden av rondellen i Stråhles Allé? Vägförenin­gen i Västra Bodarna

 ?? BILD: PRIVAT ?? Vägförenin­gen i Västra Bodarna tycker att det kommunala vägbidrage­t ska justeras uppåt.
BILD: PRIVAT Vägförenin­gen i Västra Bodarna tycker att det kommunala vägbidrage­t ska justeras uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden