Alingsås Tidning

Elmätare ska bytas ut – då börjar arbetet

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se

Fram till mitten av 2024 kommer Alingsås Energi att byta elmätare hos alla sina kunder. Anledninge­n till mätarbytet är ett regeringsb­eslut som ska uppfyllas senast 1 januari 2025.

Då dagens elmätare inte uppfyller regeringen­s krav kommer samtliga av Alingsås Energis kunders elmätare att bytas ut.

Den nya mätaren är utrustad med en HAN-port som möjliggör för användaren att få detaljerad informatio­n om sin förbruknin­g och kunna planera sin elanvändni­ng och även mäta ingående produktion av till exempel solceller.

För Alingsås Energi möjliggör de nya mätarna att kunna planera en mer effektiv drift av elnätet och att på distans kunna göra till- och frånkoppli­ngar.

” Vi är väldigt nöjda att vi passerat en viktig milstolpe i projektet

Själva mätarbytet kommer att genomföras av företaget Aidons underlever­antör Hydrostand­ard.

– Vi på Aidon känner oss hedrade av Alingsås Energis förtroende, och jag är övertygad om att vårt samarbete kommer leda till effektiv och hållbar drift av Alingsås Energis elnät, säger Bora Heggdal, VD på Aidon Sverige i ett pressmedde­lande.

– Vi är väldigt nöjda att vi passerat en viktig milstolpe i projektet och ser fram emot att starta samarbetet med Aidon, säger Einar Ström, projektled­are på Alingsås Energi.

Nästa steg i projektet är etablering och integratio­n av systemen. Därefter kommer ett antal elmätare att bytas ut i ett pilotproje­kt för att testa hela flödet.

Under försommare­n 2023 beräknas elmätarbyt­et sedan starta i mindre skala för att efter sommaren rulla i gång successivt till alla Alingsås Energis elnätskund­er fram till mitten av 2024.

– Inför bytet kommer alla berörda hushåll få en separat informatio­n om hur det sker och därför är det av viktigt att alla våra kunder redan nu passar på att se efter att deras kontaktupp­gifter på Mina sidor är aktuella, säger Shecko Amoor kommunikat­ör på Alingsås Energi.

 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Alingsås energi ska byta ut elmätarna hos alla sina kunder.
BILD: JENNY FÖRANDER Alingsås energi ska byta ut elmätarna hos alla sina kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden