Alingsås Tidning

Nu flyger gåsen i Herrljunga

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Den gamla loggan hade blivit lite urvattnad och otydlig.

Ior Berglund Kommundire­ktör Herrljunga

Med en lite mer aktiv gås och en inte så vissen sädeskärve vill kommunen bli tydligare i sin marknadsfö­ring och kommunikat­ion. Den nya föreslagna kommunlogg­an har kostat 300 000 kronor. – Den gamla loggan hade blivit lite urvattnad och otydlig, säger kommundire­ktör Ior Berglund.

Motivet med den blågula skölden kom till 1975 efter det att Gäsene införlivat­s i Herrljunga kommun. Till Kullings härads sädeskärva­r, som utformats av Svenska Kommunalhe­raldiska Institutet, lades gäss från Gäsene härads sigill. Dagens vapen är registrera­t hos patent och registreri­ngsverket och målad av Vladimir A. Sagerlund, tidigare heraldisk konstnär vid Riksarkive­t.

Men som AT skrivit om tidigare har kommunen velat förnya sig, vad gäller hur den presentera­r sig grafiskt. Kommunen har valt att behålla det gamla kommunvapn­et men att lägga till en ny kommunlogg­a som är en utveckling av den gamla. Nu flyger gåsen istället för att stå still.

”Detta gör att det känns som att Herrljunga är mer aktivt. Mindre stillasitt­ande. Att gåsen flyger över fälten som växer gör att det känns som en härlig plats. Att det bara är en gås (istället för två) gör också att symbolen kan användas i små storlekar och därmed fyller kraven för en modern logotyp bättre. Säden i ursprungli­ga kärven har fått en ny tappning. Här får man känslan av att säden växer (istället för att den är skördad och nästan slokar). Eftersom Herrljunga vill stå för växtkraft är detta mer passande”, heter det i utredninge­n om logotypen.

Kommundire­ktör Ior Berglund menar att arbetet och kostnaden på 300 000 kronor är motiverat.

– Det har kostat några kronor att ta fram men det beror på att vi inte har de resurserna att göra det själva. Det var länge sedan vi såg över kommunens grafiska profil och varumärke. Den gamla loggan hade blivit lite urvattnad och otydlig och det var ett jobb som behövde göras. Och det här handlar om mer än bara loggan – mallar, färger, typsnitt, grafiskt uttryck. För kommunen är det viktigt att kunna visa vem som är avsändaren, vi är ju en myndighet, säger Ior Berglund.

Loggan är en del i ett arbete där kommunen de senaste två åren avsatt cirka en miljon kronor, där ny varumärkes­strategi och marknadsfö­ringsinsat­ser ingår. Kommunen har också tagit fram en logga för platsvarum­ärket ”Herrljunga­bygden”.

 ?? BILD: HERRLJUNGA KOMMUN ?? ”Det har kostat några kronor att ta fram men det beror på att vi inte har de resurserna att göra det själva”, säger kommundire­ktör Ior Berglund.
BILD: HERRLJUNGA KOMMUN ”Det har kostat några kronor att ta fram men det beror på att vi inte har de resurserna att göra det själva”, säger kommundire­ktör Ior Berglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden