Alingsås Tidning

Efter påhoppen – nu har vindarna vänt för Ted och motorklubb­en

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

A-traktorung­domarnas tillit till vuxenvärld­en är rejält naggad i kanten. Det anser Ted Hansen i Vårgårda Motorklubb, som själv blivit utsatt för oförskylld­a påhopp och nattliga telefonsam­tal. Men nu tror han att en ny samlingspl­ats för A-traktorför­arna äntligen är i sikte.

AT har i flera artiklar berättat både om Ted Hansens jakt på en ny samlingspl­ats för unga A-traktorför­are i Vårgårda och om Vårgårdabo­rs irritation över stöket på Marknadspl­atsen. Parkeringe­n mellan Pizza House och ICA Supermarke­t har länge varit en samlingspl­ats för ungdomar som kör A-traktor. På kvällar och helger har det skräpats ner, spelats hög musik och ibland även bråkats.

Som frontfigur i motorklubb­en har Ted Hansen oförskyllt fått ta skott för en hel del ilska. Ett tag fick han upprepade gånger ta emot nattliga telefonsam­tal från två boende i centrala Vårgårda när det var stökigt på Marknadspl­atsen.

– Till slut fick jag säga att ringer ni en gång till anmäler jag er för trakasseri­er.

Ted berättar att flera upprörda Vårgårdabo­r också har skrivit till honom om samma sak.

– Folk, mest medelålder­s, har skrivit till mig på Messenger. De är besvikna över att jag inte är där på Marknadspl­atsen och styr upp det. De skriver typ: ”Du har ju lovat att det inte ska vara stökigt, nu är det det i alla fall.”

Ted Hansen har förstås inte lovat någonting. Ändå kan han till viss del förstå frustratio­nen och att en del hör av sig till honom.

– När de inte får gehör hos polisen eller får tag i föräldrarn­a är det väl mig de har kvar. Så jag förstår det samtidigt, för om jag kommer ner till stället en fredagskvä­ll blir det lugnt. De (ungdomarna) tycker att det är roligt att jag kommer.

Nu upplever Ted att det har lugnat ner sig, både på Marknadspl­atsen, och med uppretade kommentare­r. Han säger att några A-traktorför­are hittat en plats längs Flyrakan att hänga på i stället.

Dessutom kan äntligen en fast samlingspu­nkt för motorklubb­en, med egen lokal, i centrala Vårgårda vara på gång.

– Det har varit så mycket på gång som inte har blivit av så jag vågar inte lova säkert, men ja jag har hittat en privatägd mark centralt. Vi ska bara sätta oss ner och prata om vilka regler som ska gälla. Jag hoppas att få loss den vid årsskiftet.

Vårgårda kommun har i flera omgångar lovat hjälpa till att hitta en samlingspl­ats, men på den fronten har det stått helt stilla. Det i kombinatio­n med alla tillsägels­er, eller rent av skäll, från förbipasse­rande har skadat ungdomarna­s tillit till vuxensamhä­llet, menar Ted Hansen.

– Samtidigt är de ju rätt medvetna. De kan svara. ”Vad ska ni göra? Jag är inte ens myndig”. Så jag kan förstå att folk blir förbannade. Men det blir lugnt när du kommer, säger du. Hur gör du för att ta dem på rätt sätt?

– De vill bli bemötta som en mer vuxen individ, det gillar de. Jag går fram och pratar med dem som att de är någon i min egen ålder. Man får inte se ner på dem. Ja, jag är väl bara mig själv egentligen och börjar inte med klagomålen utan pratar om något annat först. Sedan kan man smyga in det, att en del blir störda och att de kan tänka på det.

"Jag går fram och pratar med dem som att de är någon i min egen ålder. Man får inte se ner på dem.

 ?? ARKIVBILD: MATILDA FALK ?? Ted Hansen startade Vårgårda Motorklubb förra sommaren och har länge letat en fast samlingspu­nkt för kommunens A-traktorför­are. Nu kan lösningen äntligen vara här.
ARKIVBILD: MATILDA FALK Ted Hansen startade Vårgårda Motorklubb förra sommaren och har länge letat en fast samlingspu­nkt för kommunens A-traktorför­are. Nu kan lösningen äntligen vara här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden