Alingsås Tidning

Alex från Vårgårda var på plats vid den sprängda gasledning­en

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com

Alex Ljungdahl var med och skrev historia. Expressen kunde som första nyhetsmedi­a i världen visa bilder på den sprängda gasledning­en Nordstream. – Det var osäkert in i det sista om vi skulle lyckas, säger den Vårgårdabö­rdige fotografen.

Det var i förra veckan som Expressen kunde visa bilder på den misstänkt saboterade gasledning­en i Östersjön.

Till sin hjälp hade de Trond Larsen, från ett norskt företag som utvecklar undervatte­nskameror och drönare. Undervatte­nskameran kunde visa på långa revor i havsbotten och att minst femtio meter av Nordstream-ledningen tycks saknas efter explosione­n.

– Det var inte bara att åka ut på sjön och sänka ned en undervatte­nsrobot. Det var mycket planering, och kontakt med myndighete­r, före vi tog oss ut. Och väl på plats så filmade och plåtade jag hela operatione­n, säger Alex Ljungdahl.

Expressen-teamet hade fått tillåtelse av den svenska kustbevakn­ingen att genomföra sin undersökni­ng i den svenska ekonomiska zonen, men på väg ut till platsen blev de anropade på radion av en stridsbåt från den danska marinen.

De identifier­ade sig som svenska journalist­er på väg till den svenska ekonomiska zonen och fick tillåtelse att fortsätta.

I luften kretsade ett spaningsfl­ygplan från den svenska kustbevakn­ingen.

– Och vi hade stridsflyg, som vi inte visste vilka de tillhörde, ovanför oss. Vi var inte där obemärkta precis.

Vad hoppas du att bilderna bidragit till i förståelse­n av händelsen?

– Förhoppnin­gsvis ganska mycket. Alla visste att det skett någon form av explosion, men jag tror inte att så många visste vad det innebar i praktiken eftersom bara myndighete­r varit där före oss. Vi kunde som första nyhetsmedi­um i världen visa bilderna.

Alex Ljungdahl gläds åt att reportaget gick att genomföra.

– Det var osäkert in i det sista. Det har varit en lång process som har styrts av inte minst vädret på Östersjön. Och när vi initialt skulle ta oss ut till platsen läckte det fortfarand­e gas från röret och då hade bärigheten för båtar inte varit tillräckli­g.

Båten hade sjunkit då?

– Ja, och man måste i stort sett ligga rakt ovanför ledningarn­a för att kunna göra dykningarn­a med en trådbunden undervatte­nsfarkost. Det hade varit en extremt stor risk att åka dit när det läckte gas, den risken bedömde vi att vi inte kunde ta.

Alex Ljungdahl liknar fyndet av

” Det låter klyschigt och löjligt, men jag blir aldrig rädd. Jag är ganska bra på att distansera mig till jobbet.

den sprängda ledningen med att hitta en nål i en höstack.

– Det tog flera timmar att hitta dit. Det var rörigt på botten i efterdynin­gen av explosione­n och svårt att positioner­a sig där.

Alex Ljungdahl var på plats i den ukrainska huvudstade­n Kiev i början av året då Ryssland invaderade. Blir du någonsin rädd när du jobbar?

– Det låter klyschigt och löjligt, men jag blir aldrig rädd. Jag är ganska bra på att distansera mig till jobbet. Men det är klart att det inte är en lustig känsla när man hör explosione­r utanför hotellet. Man måste vara duktig på att bedöma säkerhetsl­äget, om det är värt det eller om man ska backa ur situatione­n.

Alex Ljungdahl är uppvuxen i Vårgårda och besöker orten så ofta han kan om han har vägarna förbi.

– Då brukar jag äta en kebabtallr­ik på Pizzeria Barri. Det är höjdpunkte­n. Det är något speciellt med västgötsk kebab. Det blir ett kebabstopp i Vårgårda så ofta som jag får tid med det.

 ?? BILD: ALEX LJUNGDAHL ?? Alex Ljungdahl från Vårgårda ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
BILD: ALEX LJUNGDAHL Alex Ljungdahl från Vårgårda ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
 ?? ?? Expressen var första nyhetsmedi­um på plats vid Nord Stream 1-explosione­n. Här syns ROV-operatören Trond Larsen och reportern Mattias Carlsson ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
Expressen var första nyhetsmedi­um på plats vid Nord Stream 1-explosione­n. Här syns ROV-operatören Trond Larsen och reportern Mattias Carlsson ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
 ?? ?? Expressen på plats vid Nord Stream 1-explosione­n nordost om Bornholm. Reportern Erik Wiman plockar upp undervatte­nsfarkoste­n ur vattnet.
Expressen på plats vid Nord Stream 1-explosione­n nordost om Bornholm. Reportern Erik Wiman plockar upp undervatte­nsfarkoste­n ur vattnet.
 ?? ?? Expressen på plats vid Nord Stream 1-explosione­n. Alex Ljungdahl, Erik Wiman, Mattias Carlsson och ROV-operatören Trond Larsen ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
Expressen på plats vid Nord Stream 1-explosione­n. Alex Ljungdahl, Erik Wiman, Mattias Carlsson och ROV-operatören Trond Larsen ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden