Alingsås Tidning

Vilken soppa! Billigt och gott när priserna stiger

Vinter på ingång och dyrtider. Matprisern­a rusar, liksom kostnaden för el. Detta oroar. AT:s läsare ska inte behöva stå handfallna inför dystra utsikter, här kommer tips på ekonomisk matlagning från en expert. Nu blir det hemkunskap för vuxna!

- Kerstin Brandqvist Aspenstedt kerstin.brandqvist@alingsasti­dning.se

Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentk­unskap på Östlyckesk­olan i Alingsås är AT:s expert i ämnet. Förutom att undervisa barnen på skolan, utbildar hon även nya lärare i ämnet på Göteborgs universite­t.

Man kan laga mat någorlunda billigt, även när de flesta råvaror stiger i pris. Men det gäller att välja rätt.

Ofta lönar sig att investera tid i matlagning från grunden. En annan lönsam investerin­g är att lära sig olika metoder för att laga mat. Steka och koka kan de flesta, men det finns pengar att tjäna på att lära sig koka sylt och pickla grönsaker. Bara för att nämna ett par exempel.

Här kommer några av Lenas tips för att hålla matkostnad­erna nere:

1. Sluta slänga mat. En av tre matkassar som bärs hem blir aldrig uppäten utan hamnar i soporna. Det är helt galet. Dyrare mat behöver inte vara av ondo, kan vi genom detta börja värdesätta våra livsmedel högre är mycket vunnet. Det gäller både samhällsek­onomiskt och privatekon­omiskt.

2. Handla i säsong. Det finns många bra säsongsgui­der på nätet. Just på hösten är det olika kålsorter, rotfrukter och grova grönsaker som man ska satsa på. Tänk svenskt här.

3. Låt inget gå till spillo. Ta vara på hela råvaran, till exempel blomkålsbl­aden och broccolist­jälkarna är jättegoda att skiva och koka.

4. Förvara råvarorna rätt så de håller längre. Det betyder bland annat att inte förvara äpplen, som avger etylengas, tillsamman­s med andra grönsaker och frukter som då mognar fortare än nödvändigt och riskerar att bli dåliga innan man tagit hand om dem.

5. Gör nytt av gammalt. Har du torrt bröd? Tärna, stek och servera till soppa eller toppa salladen med dem.

Sugen på att prova några av Lena Bergmans tips redan nu? Här kommer ett recept på en riktig ”snålsoppa” som inte tömmer plånboken och som smakar mycket mer än vad den kostar.

Nästa vecka kommer det fem tips till i en ny hemkunskap­slektion för vuxna, förmedlad av Lena Bergman.

Då får du också recept på ett lyxigt tillbehör som eleverna på Östlyckesk­olan älskar. Dyrt att köpa, men busenkelt att göra själv och kostar nästan ingenting. Håll utkik i AT.

 ?? BILD: KERSTIN BRANDQVIST ASPENSTEDT ?? Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentk­unskap på Östlyckesk­olan tipsar AT:s läsare om matlagning i dyrtid.
BILD: KERSTIN BRANDQVIST ASPENSTEDT Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentk­unskap på Östlyckesk­olan tipsar AT:s läsare om matlagning i dyrtid.
 ?? ARKIVBILD: LARS ALEXI ?? Handla i säsong. På hösten finns det massor av rotfrukter, kål och lök till hyggliga priser.
ARKIVBILD: LARS ALEXI Handla i säsong. På hösten finns det massor av rotfrukter, kål och lök till hyggliga priser.
 ?? BILD: ANDERS HOFGREN ?? Handla i säsong. Just nu finns det många olika kålsorter i grönsaksdi­skarna. Det här är brysselkål.
BILD: ANDERS HOFGREN Handla i säsong. Just nu finns det många olika kålsorter i grönsaksdi­skarna. Det här är brysselkål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden