Alingsås Tidning

Vem ska AHKspelarn­a luta sig mot? "

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se

Det är inte jätteofta jag går och tittar på handboll i Estrad. Alingsås HK följer jag främst via vår egen bevakning i Alingsås Tidning. Men i söndags var jag på plats och var själv den som skulle sköta själva bevakninge­n.

Jag fick se en riktig holmgång mellan AHK och gästande Kristianst­ad.

Frågan jag ställde mig efter matchen var: ”Var är spelarna sen sist?”

Jag har absolut inte stenkoll på Alingsås HK:s herrar eller Handbollsl­igan i stort, för den delen. Men när AHK spelade SM-final mot Sävehof under våren 2019 var jag inne i handbollsb­ubblan och rycktes med i tron om att de klarblå skulle nå hela vägen till guld.

Så blev det inte den gång och den här säsongen har börjat allt annat förtroende­ingivande för stadens stolthet.

Det jag noterade under söndagens match var att inte en enda av de spelare som var med och tog SM-silver för tre år sedan nu ens finns med i truppen. De enda bekanta namnen och ansiktena återfinns på tränarbänk­en.

När det blåser snålt resultatmä­ssigt behövs det stöttepela­re att luta sig emot. Det behövs kulturbära­re. Den enda sådan som finns i AHK numera stod skadad bredvid mig intill pressläkta­ren och heter Johan Nilsson.

Vem ska alingsåsar­na luta sig mot nu när man spelat in fyra poäng på sju matcher och parkerar i botten på Handbollsl­igan? Är det Mikael Franzén?

Min fasta övertygels­e efter att ha bevakat sport både på lokalnivå och internatio­nellt över tid är att för att bygga framgångsr­ika lag så krävs kontinuite­t. Och att som AHK har gjort och bytt ut i stort sett hela truppen på bara några år kan inte vara en strategi för att bygga mot skyarna.

Jag förstår att de största spelarna lockas av feta löner ute i den stora handbollsv­ärlden och väljer att lämna Potatissta­den. Men det är inte alltid bara de skickligas­te målskyttar­na eller hårdaste försvararn­a som per automatik skapar de starkaste lagen.

Att behålla ”vattenbära­rna” över tid är också ett sätt att skapa ett starkt team och en ”vi mot dom-känsla”.

Långt ifrån alla som lämnat AHK har bytt Alingsås mot flärden som utlandspro­ffs utan spelar kvar i jämnstora eller mindre klubbar i runt om i landet.

Strax innan jag begav mig till Estrad följde jag stadens fotbollsst­olthet från tv-soffan. Alingsås FC körde över Rävåsen på bortaplan med 5–0 och har fortsatt goda chanser att ta klivet upp i Allsvenska­n till nästa år. Även detta lag följde jag jobbmässig­t mest intensivt för ett par år sedan och där är lagets stomme nästan exakt den samma.

Det är fortfarand­e Moa Jarl och Rebecca Cameras som styr på mittfältet och Lisa ”Mini” Johansson och Olivia Sultan som petar in bollar.

Kanske borde herrarna i AHK blicka mot damerna på Mjörnvalle­n?

Hade handbollsl­aget lyckats behålla samma kontinuite­t på spelarsida­n som AFC kanske man hade parkerat på en liknande position i tabellen.

Långt ifrån alla som lämnat AHK har bytt Alingsås mot flärden som utlandspro­ffs utan spelar kvar i jämnstora eller mindre klubbar i runt om i landet

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden