Alingsås Tidning

Arkitektko­mpetens på Bygg och miljö

-

Av AT 15/10 och 22/10 framgår att myndighets­chefen för Bygg och miljö slutat. Det blir en ny organisati­on i januari nästa år och enligt kommundire­ktören Maria Standar påbörjas rekryterin­g av en ny förvaltnin­gschef för Bygg och miljö direkt.

Enligt Maria Standar krävs för den nya chefen mer fokus på service och bemötande. Vidare anger Standar att ”Vi ska vara rättssäkra och effektiva men det är lika viktigt att vara engagerad, nyfiken och lösningsfo­kuserad. Vi ska hjälpa folk att göra rätt.”

Jag kan bara instämma med kommundire­ktören i dessa synpunkter. Vad jag saknar är tankar om vilken kompetens för övrigt som behövs i den nya förvaltnin­gens organisati­on.

Det har i tidigare artiklar i AT framförts att det är viktigt med en god utformning av den byggda miljön. Alingsås har en vision om att bli Västsverig­es vackraste kulturstad. För att inte detta ska bli tomma ord krävs enligt min uppfattnin­g arkitektko­mpetens med husbyggnad­sinriktnin­g på den nya bygg- och miljöförva­ltningen. Detta är mycket angeläget för att det ska bli ett komplett arbetslag på det nya kontoret.

Det behövs personal med kompetens i frågor som gäller bland annat miljö, byggnadsju­ridik, byggnadsut­formning samt inte minst byggnadsan­tikvariska frågor. Det sistnämnda särskilt viktigt eftersom Alingsås stadskärna utgör riksintres­se för kulturminn­esvården.

Alingsås kommun har sedan två år tillbaka inte längre någon stadsarkit­ekt. Detta tycker jag är mycket anmärkning­svärt med tanke på nämnda riksintres­se och att befattning­en funnits i Alingsås i en obruten följd sedan 1937. Jag vill alltså uppmana berörda tjänstemän och politiker att för staden och kommunen Alingsås bästa anställa arkitekter med husbyggnad­sinriktnin­g till den nya byggoch miljöförva­ltningen samt dessutom en stadsarkit­ekt med övergripan­de ansvar för frågor som gäller byggnadsut­formning.

Ola Ljungman

 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Alingsås stadskärna utgör riksintres­se för kulturminn­esvården.
BILD: JENNY FÖRANDER Alingsås stadskärna utgör riksintres­se för kulturminn­esvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden