Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Alingsåsar­na föredrar torghandel framför lekytor!

- Urban Kärvling urban.karvling@alingsasti­dning.se

Stora torgets framtida utformning har engagerat Alingsåsar­na. Nästan 2 000 har svarat på kommunens enkät. Helt klart är att man vill ha liv och rörelse på torget, t.ex. torghandel och mötesplats­er med sittytor. Däremot finns inget större intresse för utsmycknin­gar och lekytor. En vattendela­re är parkerings­platserna. Här är det ungefär lika många som vill ta bort dem från torget (37 procent) som vill ha kvar parkerings­möjlighete­n (34 procent).

Jag har tidigare skrivit att det inte råder någon brist på lekplatser i centrala Alingsås, så jag tillhör gruppen som inte vill ha någon lekyta på Stora torget. Dessutom tycker jag att nuvarande p-platser ska behållas, men på helger kan man ge plats för torghandla­re.

Visst finns det p-hus med parkerings­kapacitet, men det verkar ändå som om folk vill kunna ställa bilen centralt i staden utan att behöva betala någon avgift. Möjlighete­n har på senare tid försämrats, då många p-platser försvunnit. Ytan där Tornstaden byggts var tidigare en stor parkering, som många besökare använde. Även vid Utbildning­ens hus är många p-platser borta. Rondellbyg­get vid Stråhles allé/Göteborgsv­ägen har tagit i anspråk en stor yta av intilligga­nde parkerings­plats. Men de flesta kanske blir tillgängli­ga igen när bygget är klart.

Det har förts fram förslag att anlägga parkerings­platser utanför centrala staden och bussa in folk till centrum – till och med gratis. Jag tror inte på detta, då känns bökigt.

I Herrljunga är det fortfarand­e osäkert vem som ska bli ordförande i kommunstyr­elsen – kommunalrå­d. Det finns olika falanger, en som vill att Gunnar Andersson (M) ska fortsätta, en annan att Emma Blomdahl Wahlberg (C) ska få uppdraget. Några hävdar att Herrljunga är gubbigt och att Emma motarbetas för att hon är ung och kvinna. Vill påminna om att Herrljunga i slutet av 1990-talet blev ”Fruljunga” i pressen, då Margaretha Yngvesson (C) valdes till kommunalrå­d och Gudrun Gustafsson (M) till ordförande i kommunfull­mäktige. Ska man prata om gubbighet, så kanske blickarna ska riktas mot Vårgårda, för här har man aldrig haft en kvinna som ordförande i kommunstyr­elsen!

BK Häcken från Hisingen är Göteborgs och Sveriges bästa fotbollsla­g! Imponeras av laget och deras norske tränare Per Mathias Högmo, som är lugn och saklig i intervjuer. Känns som en riktig lagbyggare.

Själv är jag nöjd med årets säsong. Gais vann Ettan Södra och är klara för Superettan. Kanske inte mycket att yvas över, men vi är i alla fall tillbaka i elitfotbol­len. Känns bra med en framgång efter många års ökenvandri­ng.

"Herrljunga blev i slutet av 1990-talet ’Fruljunga’ i pressen

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden