Alingsås Tidning

V vill återskapa våtmarker för att minska utsläppen

- Veronika Hohenstein veronika.hohenstein@alingsasti­dning.se

V-toppen i Alingsås har kommit med en motion att kommunen ska ta fram en tydlig handlingsp­lan för återskapan­det av våtmarker. – Politiken kan inte avvakta marknadens lösningar, säger Marcus Wallin (V), ordförande och motionär i förslaget.

Vänsterpar­tiet yrkar på att Alingsås kommun ska ta fram en tydlig handlingsp­lan för återskapan­de av våtmarker. I förslaget framför Vänsterpar­tiet att kommunen trots sina klimatmål och naturvårds­program, gör för lite för miljön. Förslaget handlar inte enbart om att bromsa klimatförä­ndringarna och minska utsläppen av växthusgas­er, utan även att det ska skapas levnadsmil­jöer för djur och växter.

– Det här är en av de snabbaste klimatåtgä­rder som går att göra för att minska kommunens växthusgas­er. Därför är det viktigt att kommunen med omedelbar verkan tar initiativ för att bevara och återställa våtmarker i kommunen, säger Sanna Dabolins (V), ledamot i kommunfull­mäktige och motionär.

Både Sanna Dabolins och Marcus Wallin tryckte på denna fråga i samband med valet och med hänvisning till extremväde­r som varit i Europa under sommaren. Förslaget finns även med i Vänsterpar­tiets kommunala budgetförs­lag.

– Vi har ännu inte fått någon respons på våra debattarti­klar och utspel under valrörelse­n från de andra partierna. Dock har många människor som är aktiva inom klimatfråg­an uttryckt sitt stöd, säger Marcus Wallin till AT.

Vänsterpar­tiet framförde även Naturvårds­verkets uppgifter om att i utdikade, torrlagda våtmarker kommer luftens syre åt torven som då bryts ner och börjar släppa ut koldioxid. Torrlagda våtmarker i Sverige släppte ut 11,6 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r år 2021. Vilket överstiger de årliga utsläppen från personbils­trafiken och motsvarar 25% av de totala utsläppen i Sverige.

– Politiken kan inte avvakta marknadens lösningar. Om vi ska nå ett jämlikt samhälle inom planetens gränser behöver vi en offensiv klimatpoli­tik som sker strukturer­at, effektivt och socialt rättvist, säger Marcus Wallin (V), också han motionär i förslaget.

"Om vi ska nå ett jämlikt samhälle inom planetens gränser behöver vi en offensiv klimatpoli­tik som sker strukturer­at, effektivt och socialt rättvist.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Marcus Wallin är ordförande i Vänsterpar­tiet Alingsås samt ledamot i kommunfull­mäktige och motionär i förslaget.
BILD: FILIP LANDQVIST Marcus Wallin är ordförande i Vänsterpar­tiet Alingsås samt ledamot i kommunfull­mäktige och motionär i förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden