Alingsås Tidning

Vårgårda FN-förening och Sydafrika

- Marianne Andersson

Vid FN-dagsfirand­et i Vårgårda delade Magnus Walan erfarenhet­er från 80-talets brutala och omänskliga apartheids­ystem.

Magnus var en nyckelpers­on i Sveriges arbete med stödet till frihetsrör­elsen ANC under lång tid. Det ledde till frigivande­t av ledaren Nelson Mandela efter 28 år på fängelsön Robben Island. Det första demokratis­ka valet skedde 1994 och Mandela valdes till president. En stor positiv förändring samtidigt som utmaningar­na var oerhörda.

I början skedde stora framsteg men när Mandelas efterträda­re tillträdde ökade korruption­en och utveckling­en hindrades. En bidragande orsak till korruption­en är att Sveriges kampanj för att sälja JAS-planet till Sydafrika skedde via mutor i miljardsto­rlek. Pengar som inte gick till välfärd och utveckling utan till ledarskape­ts fickor. Sverige har alltså gått

Magnus Walan besökte FN-dagsfirand­et i Vårgårda.

från stort stöd till en skuld i dagens problem i landet.

Barnadödli­gheten och fattigdom som minskat till en början vände uppåt igen. Idag är Sydafrika ett av världens mest ojämlika länder med stor fattigdom. Korruption­en nådde sin höjdpunkt under president Zuma. Efter stora protester avsattes han till slut. Efterträda­ren Cyril Ramaphosa försöker nog få bukt med korruption­en men problemen

är enorma. Det finns ändå krafter som ger hopp idag enligt Magnus Walan. Kvinnorna, journalist­erna, advokatern­a och civilsamhä­llet kämpar alla för ett rättvisare Sydafrika.

FN-föreningen­s arrangeman­g inramades av vacker underhålln­ing med Albin Lundin och Elin Karlsson samt mingel, samtal och goda mackor.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden