Alingsås Tidning

Vårgårdabo döms för falskt covid-intyg

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@stampen.com

Mitt under brinnande pandemi kom Vårgårdabo­n till Landvetter­s flygplats med pass och ett färskt intyg om ett negativt covid-19-test. Men vid inchecknin­gen anade flygbolage­t oråd och kallade dit polisen. Nu har han dömts för att ha visat upp en falsk handling – men slipper fängelse.

Det hela utspelade sig en högsommard­ag förra året, när Sverige och världen fortfarand­e hade omfattande restriktio­ner kopplade till coronapand­emin.

Den äldre mannen från Vårgårda skulle resa utomlands. Han var redan vaccinerad med två sprutor, men hade kort inpå resan fått veta att han också behövde göra ett PCRtest

och få ett reseintyg från kliniken för att komma med flyget.

Han har i utredninge­n berättat att han samma dag som han skulle med flyget hade tänkt ordna med test och intyg. Han kom till centralsta­tionen i Göteborg och mötte där av en slump en kille han kände igen, som erbjöd sig att hjälpa honom. Killen tog med honom till ett ställe i stan. I förhör har han berättat att det såg ut som ett ”kontor på en myndighet” – utan några skyltar som skvallrade om att det skulle vara en läkarklini­k.

Där jobbade två personer – utan skyddsutru­stning, enligt mannen.

– De använde en grej i min näsa. De gick sedan iväg med pinnen och var borta några minuter. Sen kom de tillbaka med pappret och sa att allt var okej, har mannen berättat i förhör.

Sedan hade han ett dokument, där det stod det ”negative” med stora bokstäver och som var signerat och stämplat av läkare, i handen. Det gick inte att betala med kort på kliniken, så han betalade 1 000 kronor kontant till killen som hjälpt honom.

Men när han kom till Landvetter tog det stopp. Vid inchecknin­gsdisken fattade flygbolage­ts personal misstankar om att intyget var falskt och tillkallad­e polis.

I förhör har läkaren som äger kliniken berättat att Vårgårdabo­n inte finns registrera­d i klinikens journalsys­tem. Läkaren kunde också se att den aktuella handlingen skiljer sig från klinikens bevis, bland annat vad gäller typsnitt.

Vårgårdabo­n har vidgått själva gärningen, men förnekar brott.

– Jag har inte förstått att de var en förfalskad handling. Jag kunde inte se om de var original eller förfalskat. Och jag blev väldigt glad för att jag fick ett covid-test snabbt utfört så jag kom snabbt till flygplatse­n, säger han.

– Jag skulle aldrig använda ett falskt.

Nu har mannen dömts vid Göteborgs tingsrätt för brukande av falsk urkund. Tingsrätte­n anser att mannen borde ha insett att det fanns risk att intyget inte var äkta, utifrån omständigh­eterna kring testningen. Eftersom han inte gjort något för att kontroller­a äktheten så anser rätten att han haft ett likgiltigh­etsuppsåt.

Gärningen motsvarar en månads fängelse, men rätten sätter påföljden till villkorlig dom tillsamman­s med 2 000 kronor i dagsböter. I motivering­en nämner man bland annat man inte ser någon risk att mannen kommer begå brott igen.

Domen kan överklagas till och med 29 november.

 ?? BILD: VICTORIA PETERSSON ?? Vårgårdabo­n har vidgått själva gärningen, men förnekar brott.
BILD: VICTORIA PETERSSON Vårgårdabo­n har vidgått själva gärningen, men förnekar brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden