Alingsås Tidning

Nu får Herrljunga en fritidsban­k

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Det har varit en långdragen process men nu står det klart att Herrljunga kommer kunna erbjuda utlåning av fritidsutr­ustning genom ett avtal med Fritidsban­ken. – Vi har stått och stått och stampat länge men nu när klarteckne­t kom sker allt på en gång, säger Peter Friman, tf fritidsche­f i Herrljunga kommun.

Det var för två år sedan som frågan om ett idrottsbib­liotek, som ger invånare möjlighete­n att gratis låna idrottsutr­ustning, för första gången kom upp på det kommunala bordet i Herrljunga. Detta efter en motion om saken från socialdemo­kratiskt håll.

Processen med att få verksamhet­en till stånd har dock dragit ut på tiden, men nu närmar det sig öppning av Herrljunga­s egen fritidsban­k då kommunen nyligen fick klartecken från den ideella föreningen Fritidsban­ken, som finns i kommuner landet över.

– De godkände upplägget och vi blir nu en del av Fritidsban­ken-familjen, vilket bland annat innebär att vi tar del av deras profilmate­rial och databas, säger Peter Friman, och fortsätter:

– Vi har stått och stått och stampat länge men nu när klarteckne­t kom sker allt på en gång.

Vidare berättar han att man nu är i gång med insamlinge­n av material.

– Vi tar emot allt från friluftsli­vsprylar till idrottsmat­eriel som hjälmar och bollar. Vi vill uppmärksam­ma våra kommuninvå­nare på att man kan lämna in det man har i sina gömmor.

Nästa vecka kommer kommunen möta Herrljunga­s föreningar, för att titta på intresset för att bemanna fritidsban­ken, som kommer vara belägen i biblioteke­ts källare.

– Vi kommer ha någon egen personal men en stor del av bemanninge­n kommer förhoppnin­gsvis ske med

"Vi kommer ha någon egen personal men en stor del av bemanninge­n kommer förhoppnin­gsvis ske med hjälp av föreningar­na.

Peter Friman tf fritidsche­f i Herrljunga kommun

hjälp av föreningar­na.

När kommer fritidsban­ken att öppna?

– Det blir nog i januari. Vi hade hoppats att det skulle ske innan årsskiftet men det var kanske lite väl optimistis­kt för vi måste ha ett visst antal grejer innan vi öppnar.

 ?? BILD: MATILDA FALK ?? Fritidsban­ken kommer inhysas i Herrljunga biblioteks källarplan.
BILD: MATILDA FALK Fritidsban­ken kommer inhysas i Herrljunga biblioteks källarplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden