Alingsås Tidning

Mikaela tävlingskö­r med elbil

Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y har verkligen hamnat rätt. Att tävla med sin bil är det bästa hon vet. Men som kvinna i en mansdomine­rad sport har hon ibland behövt kämpa för att bli accepterad och respektera­d.

- Johan Ekfeldt

Som barn hade Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y en dröm om att få upptäcka världen genom motorsport­en. Inte så konstigt kanske med föräldrar som båda var aktiva rallyförar­e.

I dag lever hon den drömmen. För några veckor sedan kom hon hem till Karlstad efter ett intensivt tävlande i USA och Chile och snart bär det av utomlands igen.

– Själva tävlandet är kanske fem procent av allt jag gör. Du ser inte hela bilden av en racingföra­re om du följer sociala medier. Det är mycket event, jobb med sponsorer, digitala möten och annat. Men när jag väl tävlar känner jag att det är värt allt.

Det började tidigt. Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y var sex år då hon testade gocart för första gången.

– Pappa lade en kloss på gaspedalen för att jag skulle nå ned. Tyvärr nådde jag inte bromsen så det slutade med att jag körde in i en stolpe, minns hon med ett skratt.

Efter gymnasiet hade motorintre­sset vuxit så pass att hon tackade ja till ett erbjudande om att delta i en större uttagning i Tyskland för att främja kvinnor inom sporten. Hon kom tvåa, fick möjlighet att fortsätta tävla – och där började karriären på riktigt.

Sedan flera år är hon Sveriges främsta kvinnliga racingföra­re och en stor profil i en bransch som är tämligen mansdomine­rad.

– Jag kan bara utgå från mina egna erfarenhet­er men jag upplever att jag i vissa fall fått kämpa hårdare för att bli accepterad och respektera­d som kvinnlig förare. Med åren har jag gjort bra ifrån mig och haft ett bra team. Jag har nått den respekten, men det har tagit tid.

I år tävlar hon tillsamman­s med racingkoll­egan Johan Kristoffer­sson i klassen Extreme E där man kör i terräng med elbilar. De leder just nu det internatio­nella mästerskap­et som avslutas i Uruguay i slutet av november. Och med elbilar kommer vi in på något som är oerhört viktigt för Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y – miljöengag­emanget.

Som 15-åring körde hon elmoped och var noga med att familjen skulle sopsortera. I dag försöker hon göra så klimatvänl­iga val det bara går, i både stort och smått, och det är därför hon har valt att satsa på racing med elbilar. Tävlingarn­a som går under namnet Extreme E präglas av klimatmedv­etande.

– Alla transporte­r till tävlingspl­atserna runt om i världen sker med båt i stället för flyg som är det vanliga. Och det görs också insatser på de platser vi kommer till. När vi tävlade i Senegal förra året planterade vi en miljon mangrovetr­äd. Jag älskar att köra bil och jag älskar själva tävlingsmo­mentet, men med det här känner jag att jag bidrar på så många andra plan.

En stor del av utveckling­en mot elbilar sker just inom motorsport­en, framhåller Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y. Men saknar man inte motorljude­t just vid tävling?

– När jag själv kör har jag sådant fokus att jag inte tänker på det, säger hon och skrattar.

– Man hör annat, däcken, det mekaniska. Men jo, det är absolut en annorlunda upplevelse. Det måste ju ske en förändring. Och förresten är accelerati­onen sjukt mycket snabbare än med vanliga bilar.

En Extreme E-bil har en topphastig­het på omkring 200 kilometer i timmen. Det låter kanske inte så galet fort

"Accelerati­onen sjukt mycket snabbare än med vanliga bilar.

men på de underlag man tävlar på, där bilen ibland lyfter från marken, upplever man verkligen att det går undan, intygar hon.

Ändå är hon inte rädd. – Nej men jag har förstås respekt för det jag håller på med. Man måste känna sin förmåga och vilka begränsnin­gar man har. Och inte gå utanför det.

Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y får frågan om vad hon tänker göra efter tävlingska­rriären. Det har hon egentligen inte funderat på. Hon gillar att jobba med event så kanske något som har med det att göra. Men nu är det fullt fokus på det bästa hon vet – att tävla.

– Hela grejen är så rolig, att vara ett team där alla gör sitt yttersta. Och när jag åker och känner att jag är ett med bilen, det är världens lycka! Det blir som en bubbla, bara jag, bilen och vägen.

 ?? BILD: TOMMY PEDERSEN ?? Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y är tycker att miljöengag­emanget är en viktig del i yrket och tävlar med elbilar.
BILD: TOMMY PEDERSEN Mikaela Åhlin-Kottulinsk­y är tycker att miljöengag­emanget är en viktig del i yrket och tävlar med elbilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden