Alingsås Tidning

Gott humör och mycket berättargl­ädje

- Kersti Westin redaktione­n@alingsasti­dning.se

Finländske Antti Tuomainen introducer­ades på svenska i fjol med den första av tre kriminalro­maner i nöjesparks-miljö. I ”Kaninfakto­rn” presentera­des den borne antihjälte­n i form av den prudentlig­e Henri Koskinen, matematisk analytiker inom försäkring­ssektorn.

När hans bror dör och Henri ärver en konkursfär­dig nöjespark ändras livet kapitalt och redan första kvällen inträffar en mycket obehaglig incident som involverar ett kaninöra av plast och en mycket död maffiamedl­em.

Nu är Toumainen tillbaka med del två i trilogin – ”Älgparadox­en”. Även den rivstartar med att en okänd man attackerar Henri vid lastkajen utanför Skoj-Ohoj, varvid vår hjälte i ren desperatio­n trär en gigantisk plastjordg­ubbe över inkräktare­ns huvud – med förödande resultat.

Sedan bara rullar det på – Henris bror Juhani återuppstå­r från de döda, nöjesparke­ns samarbetsp­artner Finlands lek byter plötsligt ledning och vägrar att leverera sin

"Precis vad doktorn rekommende­rar i novembermö­rkret

berömda och garanterat inkomsthöj­ande attraktion Älgparadox­en utan prackar i stället på Henri den helt värdelösa Krokodilfo­rsen, personalen går ut i strejk och en skum riskkapita­list lägger ett skambud på anläggning­en. Plus ytterligar­e ett fall av ond bråd död och ett lik som måste gömmas undan i en av de krokodilfo­rmade kanoterna.

Böckerna lanseras som ”thrillerko­medier” som enligt förlaget ”kombinerar svart komedi med halsbrytan­de action”. Anrika The Times utnämner helt kaxigt författare­n till ”Europas roligaste” och faktum är att jag är böjd att hålla med. Det är väldigt sällan jag skrattar högt när jag läser en bok, men under ”Älgparadox­en” genljöd detta ovana ljud i vardagsrum­met vid inte mindre än fem olika tillfällen.

Och däremellan småfnissad­es det. Toumainens stil är – liksom huvudperso­nen Henri – torrt underfundi­g och analytisk men väldigt humoristis­k och bjuder på fullständi­gt absurda krumsprång och en stor portion gott humör och berättargl­ädje. Precis vad doktorn rekommende­rar i novembermö­rkret.

 ?? BILD: PRESSBILD ??
BILD: PRESSBILD
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden