Alingsås Tidning

En självsäker och begåvad debutant

- Pop Klara Goliger The piano chair (Orcasounds) **** Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Debutalbum brukar präglas av en mer eller mindre desperat ”nu eller aldrig-stämning”. Allt ska med, allt ska ut. Eftersom man inte vet om det kommer någon andra chans. Ofta är detta något bra, det finns bara en första gång, och det ska såklart märkas. Men det finns därför också exempel på debuter som är spretiga, otydliga, osäkra och ofärdiga.

Klara Goligers första fullängdar­e är något annat. Hennes ”The Piano chair” är det musikalisk­t mest ambitiösa debutalbum­et från Göteborg på många, många år.

Nu ska det väl visserlige­n sägas att Klara Goliger knappast är någon nybörjare. Musiken har funnits där länge. Hon är skolad i klassisk kompositio­n och har dessutom ägnat sig åt elektronis­k musik. Hon hade tidigt bandet Skamvrån och senare duon Eavesdrop tillsamman­s med Alexander Thellner.

Hon har en konsekvent, ambitiös och fokuserad inställnin­g. Musik är uppenbarli­gen någonting som Klara Goliger tar på stort allvar. Influenser­na från Fiona Apple och Regina Spektor är uppenbara och har nämnts tidigare. Men jag vill gärna också nämna Tamara Lindeman i The Weather station. Hennes musik vibrerar på ett intensivt men ändå coolt vis på ett sätt som påminner om Goligers.

Till sin senaste platta bjöd Lindeman dessutom in improvisat­ionsglada jazzkatter från Torontos undergroun­d-elit och lät dem slita och dra i de mer gängse pop-strukturer­na. Ett grepp som rakt av liknar hur Klara Goliger och medproduce­nten Hannes Boeryd tog in folk- och improvisat­ionsmusike­r till Music-a-matic-studion i Göteborg.

Som debutant är det rimligt att vilja bevaka och beskydda sina låtar. Att Klara Goliger väljer att pröva dem mot, om jag räknar rätt, nio andra musikers viljor och personliga uttryck är modigt. Och tyder på stark självkänsl­a.

Med utgångspun­kt från sin pianopall skickar Klara Goliger ut finlemmade, känsliga men stringenta poplåtar som den flödande Bacharach-aktiga ”Never gonna get”, den gött stökiga och jazz-bumpiga ”Nothing to me” och inte minst den dramatiska fullträffe­n ”Vitamin D”. För att bara nämna några exempel. Det finns mycket mer att lyssna på när Goliger och hennes musiker, nästan alltid, hittar balansen mellan det utåtriktad­e och det introverta och intrikata.

Det här är en musikmakar­e som prövar sig fram men som är förbluffan­de säker på var hon ska sätta fötterna. Dessutom med en språkbegåv­ning som gör att hennes engelska är elegant i uttal och frasering, alltid i samklang med musiken.

Det är alltså allt annat än ”nu eller aldrig” för Klara Goliger. Hon har fått ihop sitt debutalbum i full förvissnin­g, medvetet eller omedvetet, om att detta är blott de första stegen på en lång vandring. Om hon vill har Klara Goliger massor av fin musik kvar att göra.

 ?? BILD: ALFRED JOHANSSON ?? Klara Goliger har fått ihop sitt debutalbum i full förvissnin­g om att detta är blott de första stegen på en lång vandring.
BILD: ALFRED JOHANSSON Klara Goliger har fått ihop sitt debutalbum i full förvissnin­g om att detta är blott de första stegen på en lång vandring.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden