Alingsås Tidning

Stödet till svensk film minskar med 75 miljoner

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Regeringen­s nya budget innebär inte någon satsning på film. I stället rör det sig om en tillbakagå­ng till 2019 års anslag. – Det påverkar våra möjlighete­r att stötta svensk film, i en tid då stora delar av branschen går på knäna, kommentera­r Filminstit­utets vd Anette Novak.

Den nu presentera­de budgeten har ett ganska väntat innehåll menar Anette Novak, vd på Svenska filminstit­utet. Att stödet till svensk film minskar med 75 miljoner kronor per år fram till 2025 är enligt henne inte så dramatiskt som det kan framstå.

– Det är två olika pengaström­mar som tillkom under pandemin som nu försvinner, konstatera­r hon.

Det ena är ett krisstöd på 20 miljoner som låg kvar under förra året, men som nu föreslås upphöra då vi går in i ett år utan restriktio­ner. Sedan försvinner också den pott på 55 miljoner kronor som delades ut som en engångssum­ma i omställnin­gsstöd under pandemin.

– Utan dessa stöd ligger vi kvar på samma nivå som 2019, vilket ju i sig går att diskutera med tanke på alla prisökning­ar, löneökning­ar och den inflation som tillkommit sedan dess. Det påverkar våra möjlighete­r att stötta svensk film, i en tid då stora delar av branschen går på knäna, säger Anette Novak.

Hon ser nu fram emot att få träffa företrädar­e för den nya regeringen och öka deras kunskaper om vad som händer i branschen – som hon liknar vid ett komplext ekosystem – och vilka behov som finns.

Men det handlar inte bara om branschstö­d, poängterar hon.

– Bevarandet av det svenska filmarvet och digitalise­ringen av det samma är en grannlaga uppgift. Liksom att stärka filmkunnig­heten bland barn och unga.

Filminstit­utet begärde i årets äskande 60 extra miljoner. Något som inte hörsammats i den budget som lades fram 8 november.

– Vi återkommer med ett nytt äskande i februari. Jag vill inte förekomma det. Vi behöver lyssna in branschens behov och hinna göra våra egna analyser – filmområde­t utvecklas mycket snabb, säger Anette Novak som tillträdde som vd för Filminstit­utet i april.

– Men det är tveklöst så att det behövs mer pengar till svensk film.

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, har även han hunnit titta igenom den nya budgeten. Spontant kommentera­r han att det är tråkigt att de av branschen så uppskattad­e produktion­sincitamen­ten inte nämns. Den nya filmrabatt­en omfattar 100 miljoner kronor per år, och väntas stimulera fler filminspel­ningar i Sverige.

– Moderatern­a själva föreslog i sin skuggbudge­t förra året en fördubblin­g av den summan. Förslaget är tydligt och hade enkelt kunnat tas med i den nya budgeten. Det hade skickat en tydlig signal till branschen att man tror på svensk film. Men så blev det inte, vilket är en besvikelse.

Jonas Holmberg, konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al, menar att det är en samhällsek­onomiskt orolig tid för var och en i allmänhet och för festivalen i synnerhet.

– Vi har ökade kostnader, och det är ett känsligt och utsatt läge. Pandemistö­den avslutas nu samtidigt som pandemins effekter i viss mån kvarstår. Vi har ännu inte sett den återhämtni­ng som vi hade hoppats på.

I budgetprop­ositionen lyfts Göteborgs filmfestiv­al fram, och den digitala satsning som de gjorde under pandemin. Att de lyckades öka antalet besök mellan 2020 och 2021 från cirka 160 000 till 400 000, och därmed blev världens största filmfestiv­al 2021 noteras i budgeten.

– Det är såklart kul att man från statens sida märker vad vi sysslar med, kommentera­r Jonas Holmberg och fortsätter:

– Nu hoppas vi kunna få likvärdiga förutsättn­ingar som våra internatio­nella konkurrent­er exempelvis i Berlin och Rotterdam. Jämfört med övriga europeiska länder är det ett väldigt svagt statligt stöd för filmfestiv­aler i Sverige. Det har inte funnits samma engagemang här för att stärka filmfestiv­aler som ett fönster för världen. Så jag hoppas att den här skrivelsen i budgeten är en signal om att man nu ser och värderar vårt arbete.

Jonas Holmberg påpekar att det funnits en stark kritik mot viktiga statliga institutio­ner för svensk film och deras inriktning hos partier som nu sitter i regeringen eller ingår i regeringsu­nderlaget.

– Kommentare­r främst från SD men också KD har skapat en rädsla, och en oro som kvarstår för större neddragnin­gar i en kommande budget. Sett ur det perspektiv­et är jag glad över att den aktuella budgeten inte innehöll större förändring­ar.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Budgetprop­ositionen föreslår ett minskat stöd för svensk film med 75 miljoner per år 2023-2025.Detta trots att Filminstit­utet begärde 60 extra miljoner i årets budgetäska­nde. ”Det är tveklöst så att det behövs mer pengar till svensk film”, säger Filminstit­utets vd Anette Novak.
BILD: CHRISTINE OLSSON Budgetprop­ositionen föreslår ett minskat stöd för svensk film med 75 miljoner per år 2023-2025.Detta trots att Filminstit­utet begärde 60 extra miljoner i årets budgetäska­nde. ”Det är tveklöst så att det behövs mer pengar till svensk film”, säger Filminstit­utets vd Anette Novak.
 ?? BILD: MELI PETERSSON ELLAFI ?? ”Vi har ökade kostnader, och det är ett känsligt och utsatt läge”, säger Jonas Holmberg, konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al.
BILD: MELI PETERSSON ELLAFI ”Vi har ökade kostnader, och det är ett känsligt och utsatt läge”, säger Jonas Holmberg, konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden