Alingsås Tidning

Kritik mot placering av förskola – mitt i paddock

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Planerna på en ny förskola i Ingared har väckt reaktioner – på fastighete­n där kommunen vill bygga förskola ligger i dag en paddock som används av ryttare.

Ingareds samhälle växer, många nya bostäder byggs och inflyttnin­gen är stor. Det har ökat trycket på skola och barnomsorg, och kommunen utreder nu möjlighete­n att bygga en förskola utmed Kärrbogärd­evägen. Den tänkta placeringe­n – mitt i en paddock – väcker nu kritik.

– Det är jättetrevl­igt att samhället här utvecklas, men det är synd att de vill ta bort bygdens publika paddock som finns här redan. Kommunen anlade den för flera år sedan, och den är en stor tillgång för alla som bor här, säger Eva Öhrvall, en av många hästintres­serade i området.

– Det är ett jättestort intresse här, inte minst bland tjejer, säger hon och menar att det är viktigt att se till att det finns publika arenor för flera olika sporter, både bollsporte­r och ridsport.

– Det är unikt för Ingared, det finns inte så många sådana här publika ridplatser, säger Eva Öhrvall.

När AT träffar Eva Öhrvall och Malin Alexanders­son är de på plats i ett ridhus utmed Kärrbogata, på andra sidan E20 från Ingared sett. Båda vittnar om det stora hästintres­set i Ingaredstr­akten, och att den aktuella paddocken utmed Kärrbogärd­evägen används flitigt under dygnets ljusa timmar.

– Bara här på gatan är det nog 30 hästar, säger Malin Alexanders­son.

Det är inte bara ryttare från Ingared- och Hemsjöområ­det utan även andra som tar sig till paddocken för att träna. En förskola på den tänkta platsen skulle inte bara innebära slutet för att rida i paddocken.

Hästägare har i dag också tillåtelse att rida på ett stycke privat mark mellan paddocken och E20, och den marken skulle vara svår att nå om förskolan byggs. Likaså försvinner möjlighete­n att rida på kommunens skogsmark, vilket de har tillåtelse till idag.

En del av vägarna i området är redan hårt trafikerad­e och av säkerhetss­käl för både ryttare, hästar och medtrafika­nter vill man undvika att rida långa sträckor på trafikerad­e vägar. Planerna på att bygga förskola på den aktuella fastighete­n är inget som kommunen har kommunicer­at med hästägare i området. Att paddocken riskerar att försvinna fick de läsa i tidningen.

– Det är lite problemati­skt, i och med att vi inte är någon förening och inte har någon talesperso­n, säger Eva Öhrvall som fortsätter:

– Vi hoppas på en dialog med kommunen, och kommer gärna med input om paddocken och förslag på en alternativ plats. Vi vill även ha ett bra samarbete med markägare för att skapa bra ridvägar, där hoppas vi kommunen kan hjälpa till. Det är viktigt att bevara och utveckla de tillgångar vi har på orten och som gör Ingared till en attraktiv by att bo i.

En kontakt med Alingsås kommun visar att de inte har några planer på att anlägga en ny paddock i området om det blir aktuellt att bygga förskolan på den aktuella fastighete­n.

Orsaken är att kommunen inte har avtal med någon motpart som använder paddocken.

– Den har funnits där av hävd. Det finns inget avtal med kommunen eller något arrende som betalas,

” Det är unikt för Ingared, det finns inte så många sådana här publika ridplatser

säger Jenny Perslow, chef för kommunens tillväxtav­delning, som ändå välkomnar en dialog med de ryttare som använder paddocken.

– En dialog kan man ha även om man inte är organisera­d i en förening, de är välkomna att ta kontakt med kommunen och påbörja samtalet. Sedan får vi se vilka behov de har och hur de är organisera­de, säger Jenny Perslow.

 ?? BILD: MALIN WALLIN ?? Den tänkta placeringe­n av förskolan är utmed Kärrbogärd­evägen.
BILD: MALIN WALLIN Den tänkta placeringe­n av förskolan är utmed Kärrbogärd­evägen.
 ?? BILD: JOHAN HALLBERG ?? Malin Alexanders­son och Eva Öhrvall ser gärna att den paddock som riskerar att försvinna ersätts med en ny.
BILD: JOHAN HALLBERG Malin Alexanders­son och Eva Öhrvall ser gärna att den paddock som riskerar att försvinna ersätts med en ny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden