Alingsås Tidning

Hundstalle­t gjorde vinst på nästan 76 miljoner – fortsätter be om pengar

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Föreningen Hundstalle­t har de senaste fem åren gjort en sammanlagd vinst på nästan 76 miljoner kronor men fortsätter trots det att be om pengar. Det visar en granskning om Hundstalle­ts verksamhet som P4 Sjuhärad har gjort. – Jag känner mig helt trygg i att vi inte har gjort något fel, säger Per Leander, verksamhet­schef, till AT.

P4 Sjuhärad har i en rad inslag granskat föreningen Hundstalle­t, som i början av september öppnade ett stall i Alingsås. Föreningen, som tar hand om och omplacerar hundar som kommer från såväl privatpers­oner som myndighete­r, har sedan tidigare två stall i Åkeshov och i Staffansto­rp.

I granskning­en framkommer att Hundstalle­t, som finansiera­s av gåvor från allmänhete­n, har samlat in över 100 miljoner kronor de senaste två åren. Under den perioden har 746 hundar fått hjälp genom föreningen. Detta menar Per Leander, verksamhet­schef, har sin förklaring i pandemin.

– I samband med pandemires­triktioner­na gjorde myndighete­rna färre inspektion­er och omhänderta­ganden av hundar. Vad det gäller privatpers­oner var det många som sålde hundar på Blocket under pandemiåre­n och lämnade in färre för omplacerin­g. Nu är myndighete­rna i gång igen och vi har hittills i år tagit hand om 502 hundar och räknar med att vi ska ha tagit emot över 600 innan året är slut. Det är också tack vare stallet i Alingsås, som är i full gång sedan september, säger Per Leander till AT.

I granskning­en framkommer också att Hundstalle­t de senaste fem åren gjort en sammanlagd vinst på nästan 76 miljoner kronor, men att föreningen trots det fortsätter be om pengar. Detta är något som medlemmar och tidigare anställda riktar kritik mot i P4 Sjuhärads granskning. Bland annat menar en medlem att rekordresu­ltatet borde göra att det inte behövs mer pengar.

– Vi är en ideell förening och gör inte vinst, vi gör överskott och alla pengar går till hundarna. Hundstalle­t är unika i sin verksamhet att de tar om hand, lär känna, stallar upp och omplacerar hundar, säger Per Leander.

Som ett resultat av granskning­en har Hundstalle­t själva gått ut med informatio­n om sitt insamlings­arbete, riktat till medlemmar, givare och andra intressera­de, på sin hemsida.

Där skriver man, angående bygget i Alingsås som kostade 43 miljoner, att fastighete­n är tänkt att stå i många år och att kostnaden generellt skrivs av på 50 år. Detta innebär enligt Hundstalle­t att när man tittar på föreningen­s resultaträ­kning för 2021 så kommer inte någon kostnad för byggandet att vara med, då de enligt redovisnin­gslagen får börja skrivas av först när fastighete­n är tagen i bruk.

– Samtidigt vill byggaren ha pengarna dag ett. Det gör att det som redovisas som vinst är en förutsättn­ing för att kunna betala för byggnaden. Vi vill inte låna pengar utan veta att vi har råd. Därför blir årsredovis­ningen konstig om man bara tittar på plus och minus, säger Per Leander, och fortsätter:

– Jag känner mig helt trygg i att vi inte har gjort något fel. Det här är komplexa sammanhang med bokförings­lagar och avskrivnin­gsregler och det blir svårt att komma med en slagkrafti­g kommentar som svar.

En medlem kallar bygget i

Alingsås för skrytbygge i P4 Sjuhärads granskning. Vad har du för kommentar till det?

– Det är många kronor, det ska man ha stor respekt för. Men om man bygger en anläggning idag som ska ha 40 stallplats­er, följa Jordbruksv­erkets alla krav för djurhälsa och följa krav gällande arbetsmilj­ö och tillgängli­ghet så kan man inte slå upp vad som helst. Det är inget skrytbygge. Däremot är vi stolta över att kunna bygga en anläggning utifrån hundarnas perspektiv.

Har ni varit tillräckli­gt transparen­ta mot era medlemmar och givare om hur pengarna används?

– Jag tycker vi är transparen­ta och tydliga i allt vi gör men vi kan säkert bli ännu bättre.

Ytterligar­e en del av granskning­en handlar om Per Leanders lön, som är på 80 000 kronor i månaden. Det är, enligt uppgift till P4 Sjuhärad, 20 000 kronor mer än vad hans företrädar­e fick i lönekuvert­et. För svar på frågor kring lönenivån hänvisar Per Leander till styrelseor­dförande Susanne Lindh.

– Styrelsen har tittat på vad verksamhet­schefer och generalsek­reterare i andra liknande insamlande organisati­oner har och lönen ligger i linje med det. Vi har 50 anställa och tre etablering­ar, så det är en bra nivå, säger Susanne Lindh, som menar att det jobb Per Leander har är ett annat än vad hans företrädar­e hade och att lönenivån därför inte ska jämföras.

– Det är en orättvis jämförelse. Då var vi på ett ställe med färre anställda.

 ?? BILD: KATRIN NIKLASSON ?? Hundstalle­t Alingsås är beläget på Nygård. Invigning skedde i början av september.
BILD: KATRIN NIKLASSON Hundstalle­t Alingsås är beläget på Nygård. Invigning skedde i början av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden