Alingsås Tidning

Häktad åtalas för våldtäkter – nekar till brott

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

En kille i 20-årsåldern ställs nu inför rätta misstänkt för upprepade sexuella övergrepp mot två tjejer som han har haft relationer med. Mannen nekar till brott, men medger vissa sexuella kontakter.

I mitten av september greps, och häktades, en kille i 20-årsåldern efter misstankar om att han våldtagit två tjejer. När åtal nu väckts står det klart att den misstänkte har haft relationer med båda offren.

– En relation är mer beständig och en är mer flyktig, säger Andreas Lennartsso­n, åklagare.

De nu misstänkta gärningarn­a ska ha inträffat under en tidsperiod som sträcker från 2019 fram till 2021. Att polisutred­ningen startade först nu förklaras av att polisanmäl­an har dröjt.

– Bakgrunden är att den ena tjejen har känt sig utsatt i relationen. Av olika skäl, och hon har förklarat varför, gör hon en polisanmäl­an först ett tag senare, säger åklagaren.

När polisutred­ningen inleddes och de första förhören hölls med anmälaren fick polis fram uppgifter om ytterligar­e en tjej som var intressant att prata med, även hon hade haft en relation med den misstänkte.

– Polis tar först kontakt med henne som vittne, men även i den relationen visade det sig ha hänt saker, vilka nu omfattas av åtalet, säger Andreas Lennartsso­n.

Det åtal som nu väcks omfattar åtta fall av misstänkt våldtäkt som riktas mot en av tjejerna. Den andra målsägaren hade inte fyllt 15 år när gärningarn­a inträffade, och i den delen åtalas den tilltalade för två fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt övergrepp mot barn. Av de handlingar som nu gjorts offentliga av tingsrätte­n framgår att den åtalade nekar till brott.

– Som jag uppfattar det har den misstänkte gjort vissa medgivande­n om sexuella kontakter, men han har invändning­ar om varför det inte är straffbart.

Tidningen har varit i kontakt med den åtalades offentliga försvarare, Ingegerd Källblad Nordin, som uppger att hennes klient nekar till brott. Hon vill inte ytterligar­e utveckla sin klients inställnin­g i nuläget.

Förutom förhör med de båda målsägarna består åklagarens bevisning bland annat av uppgifter från personer i deras närhet, och även av skriftliga meddelande­n som skickats mellan olika personer. Rättegånge­n väntas pågå under tre dagar, med start nu i veckan. Åklagaren vill inte gå händelsern­a i förväg när det gäller vilken påföljd han kommer att yrka på.

– Jag hänvisar till straffskal­an och minimistra­ffet är två års fängelse. Sedan menar jag att det finns en del försvårand­e moment, i vissa gärningar finns det inslag av våld, som jag menar gör att det inte ligger på miniminivå, säger Andreas Lennartsso­n.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? En kille i 20-årsåldern ställs nu inför rätta misstänkt för upprepade sexuella övergrepp mot två tjejer som han har haft relationer med.
BILD: FILIP LANDQVIST En kille i 20-årsåldern ställs nu inför rätta misstänkt för upprepade sexuella övergrepp mot två tjejer som han har haft relationer med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden