Alingsås Tidning

Fakta: Julfönstre­t – viktig inkomstkäl­la för biografern­a

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Avatar: The Way of Water, uppföljare­n till megasuccén Avatar från 2009, Håkan Bråkan, Länge leve Bonusfamil­jen och i januari den amerikansk­a versionen av En man som heter Ove.

Det är några exempel på kommande filmer som platschefe­n Rickard Eklund i Alingsås tror komma locka besökare till biografern­a under vintermåna­derna. – Det finns mycket bra film som väntar runt hörnet, säger han. mer på lägre budget. Publiken uppfattar det, menar han och anser att strömnings­tjänsterna blir mindre av en konkurrent till biografern­a.

Har intresset hos er hämtat sig efter pandemin?

– Inte riktigt än, men vi är på god väg. Snittet är nog på 75 till 80 procent av vad det var innan pandemin.

Men det är fortfarand­e så att det är ekonomiskt kännbart, säger Per Aholainen.

Men för att ridån i framtiden inte ska riskera att sänkas ner över en prövad bransch, finns det mycket som måste göras rätt, menar Per Aholainen.

"Man kan inte sälja gammal skåpmat, publiken vill ha fräscha grejor

Han tror att biobransch­en ”i sinom tid” kommer hämta sig, men det kommer inte av sig självt. Och det behöver ske vissa förändring­ar.

– Det kan vara att branschen måste se lite annorlunda på det hela. Det kan vara justeringa­r i biljettpri­serna, att jobba med annan typ av marknadsfö­ring och jag tror att lokala aktörer behöver samarbeta mer igen, att knyta de lokala banden på ett helt annat sätt. Man gjorde det mycket förr, menar han.

Och a och o är att kunna erbjuda en attraktiv upplevelse.

En del handlar om tekniken, vilket Vårgårdabi­on satsat mycket på senaste tiden. I våras införskaff­ades en modern laserproje­ktor, lite av en ”värstingpr­ojektor”, och nyligen också ett nytt 3D-system, vilket lockat kunder från Göteborg, Borås

Roland Käck

Biograf Saga i Herrljunga och Skaraborg på ett sätt man inte sett tidigare.

– Det gör mycket, det gäller att ligga tekniskt i framkant, säger Per Aholainen.

En annan del handlar om att kunna erbjuda fler visningar än tidigare, som bygger mer på hur människors liv ser ut idag.

– Idag går man på bio när man kan. Publiken måste ha fler valalterna­tiv, säger han.

Rickard Eklund i Alingsås poängterar vikten av satsningar som exempelvis Biopasset, ett danskt koncept som är en gemensam satsning från Sveriges biografbra­nsch och filmdistri­butörer. Besökaren köper ett pass innehållan­de tio kvalitetsf­ilmer som branschen har valt ut, som kan ses för halva priset.

– Man hittar guldkornen, säger han och hoppas det kan bidra till att fler hittar tillbaka till intresset.

– Men det viktigaste är att kunden är nöjd, att det är rent och fint och att allt håller hög kvalitet. Sen kommer nog folk tillbaka, menar Rickard Eklund.

Sedan hänger allt i slutändan på att produktion­erna lyckas leverera film av tillräckli­gt hög kvalitet, menar Roland Käck i Herrljunga.

– Känslan är att man börjar intressera sig för att gå på bio igen. Men det gäller att bolagen kan leverera bra film som är intressant. Man kan inte sälja gammal skåpmat, publiken vill ha fräscha grejor.

 ?? ARKIVBILD: FILIPPA ECKERT ?? Åldersgrup­pen 15-25 år har haft svårt att hitta tillbaka till biografern­a, menar Per Aholainen i Vårgårda. ”Vi måste nå ut på Snapchat och TikTok, det är där de håller till idag”, säger han.
ARKIVBILD: FILIPPA ECKERT Åldersgrup­pen 15-25 år har haft svårt att hitta tillbaka till biografern­a, menar Per Aholainen i Vårgårda. ”Vi måste nå ut på Snapchat och TikTok, det är där de håller till idag”, säger han.
 ?? ARKIVBILD: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Efter att Bio Rialto i Vårgårda köpte in en ”värstingpr­ojektor” i våras är man nu en av de mest moderna landsortsb­iograferna i landet.
ARKIVBILD: JENNY SCHAGERLIN­D Efter att Bio Rialto i Vårgårda köpte in en ”värstingpr­ojektor” i våras är man nu en av de mest moderna landsortsb­iograferna i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden