Alingsås Tidning

90-åringens lägenhet är full av flugor

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Snart 90-åriga Berit har en lägenhet som är fylld av små flugor. Hon menar att hon i flera år försökt få hyresvärde­n att åtgärda problemet, men får inget gehör. Fastighets­ägaren menar att man gjort åtgärder och att det är Berit som trakassera­r dem.

När AT hälsar kan vi räkna till cirka hundra fruktflugo­r i taket i Berits olika rum. Och då är det ändå relativt nystädat, enligt henne.

– När min brorson var här och hjälpte mig var taken kolsvarta. Jag har haft mitt eget försäkring­sbolag här som säger ”här kan du inte bo kvar”, och att det är en sanitär olägenhet men att det är hyresvärde­n som ska stå för det, säger Berit.

Hon bor ensam i en hyresrätt i centrala Vårgårda. Hemtjänste­n kommer tio gånger om dagen till Berit som närmar sig 90-årsåldern.

– Förr var jag starkare i armarna och då kunde jag dammsuga själv och tvätta. Nu orkar jag inte det, förklarar hon.

Då märker hemtjänste­n hur du har det med flugorna?

– Ja, när hemtjänste­n öppnade luftintage­n så forsade det in insekter. Det har också varit två kvinnor här från kommunens miljöenhet. De sa att de aldrig sett något liknande, säger Berit.

Hur länge har du haft det så här?

– Det har varit så här i sex år, nu sista gången har jag haft flugor i lägenheten i tre månader.

Och vad gör hyresvärde­n?

– Ingenting. Han som äger huset lyssnar inte. Jag har ringt hundra gånger och skrivit brev men jag får aldrig svar. Fastighets­skötaren ringer aldrig upp, och de har inte varit här och tittat.

"Det har varit så här i sex år, nu sista gången har jag haft flugor i lägenheten i tre månader.

Fastighets­ägaren har en helt annan bild. Till AT säger denne att man visst varit och tittat i lägenheten och gjort åtgärder, som att kalkat utomhus.

– Hon ringer jämt och trakassera­r vår personal. Vi har extremt hög serviceniv­å men vi kommer inte att åka dit längre, säger fastighets­ägaren.

Han menar att flugorna antingen kommer från hennes egen lägenhet eller utifrån, men oavsett så är det inte hans ansvar.

Men Berit har vänt sig till kommunen, och samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow säger till AT att man känner till ärendet och att man under fredagen kommer besöka bostaden med personal från miljöenhet­en. Och att det handlar om ett återbesök.

– Om man har lite bananflugo­r så är det inte detsamma som ohyra, men det här verkar vara något annat. Det är skillnad på augusti och november. Om det finns en olägenhet med risk för ohälsa där kan det bli att myndighete­n ställer krav på fastighets­ägaren, säger Alfred Dubow.

Fotnot: Berit heter egentligen något annat.

 ?? BILD: WIKIPEDIA BILD: PHILIP MAURITZSON ?? Var kommer alla bananflugo­r från och vems är ansvaret att hålla rent? Om detta tvistar en snart 90-årig kvinna i Vårgårda med sin hyresvärd om, och nu ska kommunen göra återbesök i lägenheten. Bilden till vänster är en genrebild på bananflugo­r.
BILD: WIKIPEDIA BILD: PHILIP MAURITZSON Var kommer alla bananflugo­r från och vems är ansvaret att hålla rent? Om detta tvistar en snart 90-årig kvinna i Vårgårda med sin hyresvärd om, och nu ska kommunen göra återbesök i lägenheten. Bilden till vänster är en genrebild på bananflugo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden