Alingsås Tidning

Tog lån i sin mans namn – döms för brott

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Innan kvinnan avslöjades hade hon lånat 100 000-tals kronor i sin mans namn – nu döms hon till fängelse och dryga skadestånd. Själv har kvinnan nekat till brott.

Det är en historia som inleddes för snart tio år sedan som nu resulterar i att en kvinna döms för ett flertal grova bedrägerie­r mot sin tidigare man. Redan när mannen och kvinnan träffades hade hon en trasslig ekonomi och var skuldsatt. Samtidigt var mannens ekonomi klanderfri och välskött. Vad han inte visste var att kvinnan redan tidigt i relationen började ta lån i hans namn.

– Sedan har det rullat på med en snöbollsef­fekt, sa Ove Jäverfelt, åklagare, när åtal väcktes mot kvinnan tidigare i år.

När Kronofogde­myndighete­n började göra utmätning av mannens lön lyckades kvinnan övertyga honom om att det berodde på att de var gifta, och att hennes tidigare skulder hade blivit deras gemensamma ansvar. Mannen reagerade dock när det gick så långt att det blev aktuellt att sälja hans hus på exekutiv auktion.

Han tog då kontakt med banken och fick klart för sig att han stod som ansvarig för skulderna, och att det inte alls handlade om skulder som kom från kvinnan. Mannen polisanmäl­de hustrun och därefter uppdagades en mängd oegentligh­eter där hon tagit lån i hans namn. När kvinnan ställdes inför rätta nekade hon konsekvent till brott.

Tingsrätte­n konstatera­r att mannen har haft ett bristande ekonomiskt intresse, och att det inte är orimligt att han till en början trodde på kvinnans uppgifter om utmätninge­n av hans lön. Åklagaren har också presentera­t en rad dokument som styrker att kvinnan tagit lån, och på andra sätt agerat, i mannens namn.

Att det aldrig har tagits några telefonkon­takter med fordringsä­gare, tingsrätt eller Kronofogde­myndighet ska helt enkelt förklaras av att kvinnan skött kontaktern­a – och inte mannen vars namn stod på handlingar­na.

Vidare har hennes telefonnum­mer angetts på lånehandli­ngar, av allt att döma för att inga kontakter skulle tas med mannen. Vidare har mannens bank-ID funnits installera­t i de telefoner som kvinnan har haft, vilket tyder på att hon agerat i hans namn.

Kvinnan fälls nu för tio fall av grovt bedrägeri medelst urkundsför­falskning, två fall av urkundsför­falskning, fem fall av olovlig identitets­användning och ett bedrägeri. Hon döms till fängelse i 2 år och 6 månader, och hon ska också betala 660 000 kronor i skadestånd till mannen.

"Vidare har mannens bank-ID funnits installera­t i de telefoner som kvinnan har haft, vilket tyder på att hon agerat i hans namn.

 ?? BILD: JENNY BORG ?? En kvinna döms för flera bedrägerie­r där hon lånat pengar i sin mans namn.
BILD: JENNY BORG En kvinna döms för flera bedrägerie­r där hon lånat pengar i sin mans namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden