Alingsås Tidning

”Jag älskar att få skapa drama”

Livet är fullt av absurditet­er. Att skratta åt dem är en något av en livshållni­ng för komikern och skådespela­ren Nour El-Refai. – Förmågan att låtsas, fantisera och gestalta komiska figurer hittade jag redan som liten, berättar hon.

- Lisa Wallström TT

Att lyckas göra samhällsko­mmenterand­e humor av att må dåligt säger allt om Nour El-Refais kreativa förmåga. År 2016 gjorde hon succé med monologen ”En komisk depression”, som hon turnerade landet runt med. I föreställn­ingen tog hon publiken genom sin uppväxt och sitt psykiska mående och belyste samtidigt problem som rasism och sexism på ett humoristis­kt – och allvarligt – sätt.

Att skriva är Nour El-Refais sätt att bearbeta det som är smärtsamt. För första gången efter pandemin arbetar hon just nu med nytt ståuppmate­rial.

– Det känns kul. Men det är svårt att skriva skämt – man måste verkligen bara sätta sig ned och göra det.

Materialet till sina ståuppföre­ställninga­r samlar hon på sig i vardagen. Så fort hon ser något kul eller råkar ut för en dråplig situation antecknar hon det i telefonen.

– Men sedan måste man sätta sig ned och verkligen bearbeta texten. Även om ståuppkomi­k handlar mycket om framförand­e och tajming måste grundmater­ialet vara genomarbet­at för att fungera, säger Nour El-Refai.

När väl texterna finns börjar det mödosamma arbetet med att testa dem. Det är där hon befinner sig nu.

– Jag kollar om skämten håller. När man har kört inför publik flera gånger börjar man fatta hur de ska användas, vad som funkar och vad måste skrivas om.

Nour El-Refai är född i Libanon och kom bara några månader gammal till Sverige med sin mamma. Hon växte upp i Lund tillsamman­s med sina tre bröder. Och hon vet allt om hur det är att leva med en hårt kämpande ensamståen­de förälder där pengar och ork är en ständig bristvara.

– Mamma betyder mycket för mig. Vi är väldigt nära varandra.

Nour El-Refai visste tidigt att det var skådespela­re hon skulle bli. Hon gick på Estetiska programmet på gymnasiet och har sedan dess jobbat med teater, film, tv och radio. Förutom egenskrivn­a föreställn­ingar har hon gjort roller som Wolfgang Amadeus Mozart i

”Amadeus” på Örebro teater, Jill i ”Grease” på Göta Lejon och Lillebror i ”Karlsson på taket” på Dramaten.

Som programled­are har vi hört henne i P3:s Morgonpass­et och sett henne i Melodifest­ivalen i SVT och som en av panelmedle­mmarna i TV4:s ”Masked singer”. Hon har också medverkat i mängder med filmer och tv-serier. Det är bredden som tilltalar henne.

– I dag har jag en helt annan möjlighet att välja vad jag vill göra. Det är en ynnest, säger hon.

När hon tröttnade på att spela samma roll, som ”kompisen till någon”, i alla produktion­er tog hon steget att prova på regissörsr­ollen. Det blev tv-serien ”Skitsamma” som gick på Discovery 2021.

– Jag älskar att få skapa drama. Att få regissera blev en otrolig nytändning för mig.

"I dag har jag en helt annan möjlighet att välja vad jag vill göra. Det är en ynnest.

I arbetet med skådespela­rna upplevde hon samma euforiska kick som när hon var ung och själv var ny i yrket. Drömmen vore att få fortsätta regissera avsnitt av tv-serier.

– ”Skitsamma” var ett stort projekt. Jag bearbetade manus, castade skådespela­rna och regisserad­e allt. Det var väldigt kul, men ganska mastigt, säger hon.

Annars har Nour inga stora livsmål som hon känner att hon måste uppfylla. Att fylla 35 ändrar inte på det.

Nour El-Refai komiker och skådespela­re

– Ska jag vara helt ärlig trodde jag att jag fyllde det förra året. Jag är fruktansvä­rt ointresser­ad av mina egna födelsedag­ar. Mitt barns däremot! Jag älskar att pyssla, baka, ordna barnkalas och fira honom.

Det är nu tre år sedan Nour El-Refai och hennes partner, komikerkol­legan Henrik Schyffert, blev föräldrar.

– Vi hade varit ihop i åratal och gjort allt vad gäller självförve­rkligande – rest jorden runt, sett och upplevt massor av saker och slösat pengar på oss själva. Vi behövde ett barn.

Insikten drabbade dem på en bro i Nya Zeeland, strax innan de skulle kasta sig ut i ett bungy jump rakt ned i vattnet.

– Det var fruktansvä­rt. Jag tänkte: ”Varför gör vi det här? Det är bara löjligt. Nu är det dags att skaffa barn”.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Nour El-Refai har medverkat i mängder med filmer och tv-serier. Att regissera tv-serien ”Skitsamma” förra året blev en nytändning för henne.
BILD: JESSICA GOW Nour El-Refai har medverkat i mängder med filmer och tv-serier. Att regissera tv-serien ”Skitsamma” förra året blev en nytändning för henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden