Alingsås Tidning

Christian Stål: Varför är inte det gamla klubbmärke­t ett alternativ?

- Christian Stål christian.stal@alingsasti­dning.se

De flesta känner till att AIF fotboll inom kort går samman med Alingsås FC, där man samlar elit och bredd under samma paraply. Om jag tolkat det hela rätt trycker ledningen hårt på att det är just ett samgående – på lika villkor. Det är inte så att den betydligt yngre föreningen Alingsås FC går upp i eller blir en del av den mer anrika Alingsås IF.

Det verkar inte finnas några direkta motsättnin­gar kring samgåendet eller samarbetet som sådant. Utan det hela har kokats ner till synpunkter kring de förslag på nya klubbemble­m som tagits fram. De förslag som medlemmarn­a kan tycka till om är båda helt nya. Alingsås IF:s gamla klubbmärke är inte med som något alternativ.

Just nu pågår någon form av upprop bland gamla AIF:are som är upprörda över att man ska skrota det gamla emblemet som är ett av de äldsta i distriktet. Till förmån för ett märke där Alingsås FC stjärna får en framträdan­de roll – och hjorten är borttagen helt. Känslan är även att den gröna nyansen är mer AFC än AIF.

"Det räcker med att titta på Frölunda Hockeys totala dikeskörni­ng vid lansering av nytt klubbmärke

Vad ska man då tycka om detta? Jo, kanske att det här borde varit förankrat bland medlemmarn­a i båda föreningar­na innan samgåendet. Om så inte är fallet? Det är väldigt många sammanslag­ningar som stupat på just namn, färg – och/eller klubbmärke.

Oerhört känsliga frågor i sammanhang­et. Även ta hänsyn till synpunkter bland supportrar som har sitt klubbhjärt­a i den ena eller andra föreningen. Här får man verkligen vara pedagogisk för att inte hela projektet ska hamna i uppförsbac­ke från start.

I mina ögon är det ingen fråga som enbart ägs av styrelsen alternativ­t en projektgru­pp, utan måste förankras bredare än så. Det räcker med att titta på Frölunda Hockeys totala dikeskörni­ng vid lansering av nytt klubbmärke. Här tvingades klubbens ledning till ett omtag, med en bredare förankring i medlems- och supporterl­eden.

Om den gemensamma ledningen nu bestämt sig för en intern omröstning bland medlemmarn­a, så kan man onekligen fråga sig varför det gamla klubbmärke­t inte är en kandidat.

Föreningen heter väl fortfarand­e Alingsås IF, med tillägget fotboll? Risken är att det blir fokus på fel sak.

Det sportsliga måste väl ändå vara viktigare än att väcka den här typen av känslor?

 ?? BILD: PRIVAT ?? Det är dessa två klubbmärke­n som föreningen väljer mellan.
BILD: PRIVAT Det är dessa två klubbmärke­n som föreningen väljer mellan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden