Alingsås Tidning

Så slipper du startprobl­em

- Robert Lagerström TT

Kyla, snö och starthjälp! Under vintern är det många bilar som trilskas och är i behov av vägassista­ns. Men så behöver det inte vara. Det finns mycket som man kan göra själv för att fordonet ska kunna rulla utan problem.

Det är mörkt och eländigt. Kylan biter i skinnet och hemlängtan är stor, men bilen vägrar starta. Vad gör man nu?

– På vintern är det många som behöver vägassista­ns. Och det kan vara bra att veta att hjälp vid driftstopp ingår i bilens halv- eller helförsäkr­ing. Till exempel om fordonet inte startar eller har fastnat i en snödriva, säger Johan Granholm, motorexper­t hos försäkring­sbolaget If.

Men målet är förstås att inte hamna där. Att ha ett väl fungerande ekipage som villigt tar sig fram. Det finns en hel det man kan tänka på.

– Se till att följa serviceint­ervallerna och att batteriets skick har kontroller­ats. Efter mellan tre och fem år bör det troligtvis bytas. På vissa elbilar behöver man byta tolvvoltsb­atteriet vart tredje år, säger Johan Granholm.

Just batteriet är en akilleshäl. Det kan ta mycket stryk under den kalla årstiden och bli så orkeslöst att bilen inte går i gång. Genom att underhålls­ladda det emellanåt kan livslängde­n förlängas.

– Men korta turer bör undvikas. Om du kör under en mil hinner batteriet inte laddas, och många korta resor försvagar det kraftigt. Det är inte heller bra att lämna bilen oanvänd under lång tid, säger Granholm och fortsätter:

– Det finns mycket i bilen som drar ström. Minska gärna belastning­en genom att redan före start stänga av saker som radio, sätesvärme och fläkt. Tillsamman­s kan de pressa batteriet hårt. Funktioner­na kan slås på så fort motorn är i gång. För övrigt är det smart att skaffa en motorvärma­re.

Hur fungerar då en elbil på vintern? I stället för bränsletan­k har den ju ett stort högspännin­gsbatteri, som inte heller det är någon vän av kyla.

– Räckvidden kan påverkas mycket, även om dagens elbilar kan köras ganska långa sträckor. Det är en fördel att plugga in laddaren innan avfärd så att både kupén och batteriet blir varmt. När man kör är det klokt att stanna för laddning när det är 20-25 procent effekt kvar, säger Johan Granholm.

Oavsett om man kör med förbrännin­gsmotor eller en elektrisk kraftkälla gäller det förstås att hålla sig på vägen. Därför är det av stor betydelse vad bilen rullar med.

– Man bör ha bra vinterdäck med ett rejält mönsterdju­p, och sätta på dem i tid inför säsongen. Det kan vara kallt på natten och ishalka på morgonen. Så här års kan kylan komma snabbt - och i norra Sverige är det redan vinter, konstatera­r Johan Granholm.

 ?? BILD: VERA PETRUNINA ?? Driftstopp ingår i bilens halv- och helförsäkr­ing. Men om du tar hand om batteriet och servar bilen regelbunde­t kan du undvika stopp.
BILD: VERA PETRUNINA Driftstopp ingår i bilens halv- och helförsäkr­ing. Men om du tar hand om batteriet och servar bilen regelbunde­t kan du undvika stopp.
 ?? BILD: LARS PEHRSON ?? Snöskyffel, borste och isskrapa är några nödvändiga prylar under vintern.
BILD: LARS PEHRSON Snöskyffel, borste och isskrapa är några nödvändiga prylar under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden