Alingsås Tidning

Fakta: Tips inför vinterkörn­ing

-

En vanlig orsak till vägassista­ns under vintern är startprobl­em. Andra är kollision, dikeskörni­ng eller fastkörnin­g.

För att minska riskerna är det klokt att se över batteriet, vinterdäck­en samt strålkasta­re och baklysen. Fyll gärna på med lämplig spolarväts­ka och smörj dörrlister­na i god tid med silikonspr­ej. Då fryser inte dörrarna fast.

Vid längre resor är det smart att planera i förväg. Om underlaget är dåligt kan det vara värt en omväg för att köra på säkrare sträckor. Och måste man verkligen ge sig ut i ett snöoväder?

Var alltid extra uppmärksam under vinterkörn­ing. Håll koll på broar, skuggiga avsnitt, öppet vatten och dalgångar. Fukt fryser lätt till is. Överlag är det vettigt att hålla avstånd och anpassa hastighete­n.

Ifall bilen blir stående är det bra att ha med sig varma filtar, ficklampa, reflexväst, startkabla­r, varningstr­iangel, isskrapa och borste. Kanske behövs det även vatten och lite nödprovian­t.

Tesla har banat väg för pressgjutn­a karosser inom bilvärlden. Model Y:s bakdel tillverkas nu i två delar i stället för, som tidigare, av 70 komponente­r. Att bilar utgöras av många mindre delar är fortfarand­e det vanliga när bilar byggs på traditione­llt vis. Nu har Tesla beställt en ännu större gjutmaskin till sin fabrik i Texas, av den italienska tillverkar­en Idra. Pressgjuta­rmaskinen ska användas för att tillverka delar till Teslas nya cybertruck. Enligt webbtidnin­gen Interestin­g engineerin­g har den aktuella maskinen en kapacitet på 9 000 ton, och slår därmed rekordet från Teslas tidigare press som klarar runt 6 000 ton. (TT)

När Volvo i fjol gick över till året runt-däck på sina eldrivna bilar fick de snart kritik från motorpress­en. Volvo hävdade då att de förenklar för sina kunder, att de nya däcken kan hantera väder- och vägförhåll­anden inom ett bredare intervall än vanliga sommar- och vinterdäck. Tidningen Vi Bilägares årliga däcktest sågar det argumentet. Testet visar att de så kallade rechargedä­cken är sämre i höstrusk än vanliga sommardäck och att ett vanligt vinterdäck är överlägset på is - dock är rechargedä­cket bättre under blöta vinterdaga­r. (TT)

Recharge-däcken har längre bromssträc­ka på vintern och sommaren i däcktestet.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ??
BILD: CLAUDIO BRESCIANI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden