Alingsås Tidning

Fakta: Viktor Ekbom

- Ted.

Ålder: 33.

Bor: Askim.

Familj: Hustrun Kajsa och sonen

Klubbar i karriären: Skövde IK, Linköping HC, IK Oskarshamn, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Tappara, EHC München, Örebro HK, Frölunda HC. Meriter: Två titlar i Champions Hockey League med Frölunda samt ett SM-guld med klubben.

Max Friberg och Viktor Ekbom under firandet av SM-guldet 2019. lite mer fria tyglar. Det får jag allt ge honom!

Även om Viktor Ekbom hela sitt liv har sparat pengar och på så sätt var redo för nästa steg efter hockeyn så var det inte det viktigaste. Det som gjorde störst påverkan på honom själv var att han redan hade en plan B.

– Alla människor i livet måste ha ett syfte med sitt liv, det är oavsett hur mycket pengar du har. Alla vill göra något vettigt och det är väldigt viktigt. I hockeyn i dag är det bra hjälp. SHL har ett samarbete med SEB som är ute en eller flera gånger om året och pratar med spelarna. De kommer med tips och pratar om vikten av att lägga undan delar av sin lön. Sedan kan du få hjälp om du vill köpa en bostad eller sådana saker. Och SICO (spelarfack­et) hjälper till med omställnin­gen från spelare till nästa karriär. Det är något som blivit mycket bättre sista tio åren, säger han.

Är hockeyspel­are mer förberedda i dag?

– Ja, det är en stor skillnad. De unga som kommer upp nu är väldigt mycket mer förberedda och pålästa än när jag själv kom upp. Alla vet om att alla inte blir NHL-proffs och att det kommer att ta slut en dag. Även fast du tjänar bra som hockeyspel­are måste du förbereda dig.

"Jag fick tidigt lära mig att man inte ska gå runt och sprätta med massa pengar bara för att du är hockeyprof­fs. Det är något jag tagit med mig hela livet.

Att det skulle bli en flytt till Frölunda trodde han själv aldrig på. För även om tankarna hade funnits på att söka sig dit var han helt säker på att Roger Rönnberg aldrig skulle nappa.

– Jag tänkte att så länge Roger är där kommer jag aldrig att spela där.

Jag hade en fördom om att han inte gillade mig och att alla backar skulle kunna dribbla av åtta man och göra mål. Jag släppte den tanken men när de hörde av sig så var det inget att tveka på. Jag var skitglad över det och det gick rätt snabbt att bestämma mig, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt tacksam över att jag fick chansen i Frölunda. För utan mina fyra år i Frölunda hade jag inte varit lika nöjd som jag är med min karriär. Den bästa biten är ju våren 2019 när vi knappt förlorade en match. Jag minns att vi åkte till Örebro och förlorade med 0–7 eller vad det var (1–7). Vi fick poliseskor­t hem och det var poliser på träningen dagen efter ... då trodde ingen vi skulle vinna men sedan hände något bara. Vi vann CHL och efter det sa Joel (Lundqvist) att kom ihåg den här känslan. Att vinna SM-guld är tio gånger om och det var det verkligen. Det var så jäkla häftigt och jag får gåshud bara av att tänka på det.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Viktor Ekbom jublar med Le Mat-pokalen under firandet av SM-guldet på Götaplatse­n den 3 maj 2019.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Viktor Ekbom jublar med Le Mat-pokalen under firandet av SM-guldet på Götaplatse­n den 3 maj 2019.
 ?? ARKIVBILD: DANIEL STILLER ??
ARKIVBILD: DANIEL STILLER
 ?? BILD: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD ?? I dag trivs Viktor Ekbom väldigt bra med sitt nya liv och saknar inet att stå på isen överhuvudt­aget.
BILD: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD I dag trivs Viktor Ekbom väldigt bra med sitt nya liv och saknar inet att stå på isen överhuvudt­aget.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden