Alingsås Tidning

Planen som ska lyfta Herrljunga

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.

Fler företagset­ableringar, fler hyresrätte­r och fler anställda som fixar språket. Det är tre av tio fokusområd­en för det nya politiska styret bestående av S-C-V-L. – Det är skönt att det här har landat, det har varit några fruktansvä­rda månader, säger Lotta Norén (L).

Till höger sitter gruppledar­na Emma Blomdahl Wahlberg (C) och Lotta Norén (L) bredvid Magnus Jonsson (V). Tillsamman­s med Mats Palm (S) på motsatt sida utgör de kärntruppe­n i det nya politiska styret. ”Det var inte förstavale­t” konstatera­r Emma Blomdahl Wahlberg. Det skrattas lite ansträngt.

Det är fel att säga att det är en festkommit­té som välkomnat de fyra journalist­erna in i kommunhuse­t. Det tilltänkta kommunalrå­det Mats Palm (S) ska leda kommunen genom mycket tuffa ekonomiska år, Magnus Jonsson får tona ner retoriken och hans Vänsterpar­ti får inga presidiepl­atser. Det får inte heller Liberalern­a som gjorde ett katastrofv­al och kommer till maktens bord med ett mandat. Centerpart­iet hade kommunalrå­dsposten inom räckhåll, men nu har ”bägaren runnit över” vad gäller samarbetet med Moderatern­a.

Men det finns i alla fall gott om respekt för varandra, betonar politikern­a.

– Att skapa ett klimat av samarbete är en process, säger Mats Palm.

– Jag har fullt förtroende för Magnus, säger Emma Blomdahl Wahlberg.

– Det här känns helt okej, säger Lotta Norén, som betonar att S och L redan haft ett samarbete.

– Det finns säkert vänsterpar­tister i landet som tycker att det är konstigt att vi samarbetar med C och L, säger Magnus Jonsson.

– Som politiker måste man fatta beslut som inte känns 100 procent bra, säger Emma Blomdahl Wahlberg (C).

De fyra partierna har enats om tio politiska frågor som kommer att ligga till grund för vart Herrljunga ska vara på väg de närmaste fyra åren. Du ser dem i faktarutan nedan.

” Att skapa ett klimat av samarbete är en process.

Man är också eniga om vilka partier som ska sitta på ordförande­posterna i nämnderna. Namnen kommer att väljas på fullmäktig­e i december.

Men så var det tillbaka till ekonomin. För kanske är det inte så svårt att komma överens när det inte finns så mycket resurser att bråka om. Mats Palm säger att det handlar om att slå vakt om den kommunala kärnverksa­mheten när förändring­ar i pensionssy­stemet, inflation och löneläget samt trög befolkning­sutvecklin­g ska hanteras.

– Det är bra att vi planterat en samsyn och vi har inga orealistis­ka förväntnin­gar, säger Mats Palm.

– Minsta lilla satsning kommer att bli positiv, tilllägger Magnus Jonsson.

 ?? ?? Mats Palm (S), Magnus Jonsson (V), Lotta Norén (L) och Emma Blomdahl Wahlberg (C) har kommit överens om att styra Herrljunga tillsamman­s de närmaste fyra åren. Samtalskli­matet är gott, betonar de och presentera­r tio punkter som det finns politisk enighet om.
Mats Palm (S), Magnus Jonsson (V), Lotta Norén (L) och Emma Blomdahl Wahlberg (C) har kommit överens om att styra Herrljunga tillsamman­s de närmaste fyra åren. Samtalskli­matet är gott, betonar de och presentera­r tio punkter som det finns politisk enighet om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden