Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Dubbelt lidande för brottsdrab­bade företagare

- Urban Kärvling urban.karvling@alingsasti­dning.se

Flera näringsidk­are i Alingsås har det senaste året drabbats av skadegörel­se, inbrott och brand. Jag upprörs och blir arg, när jag läser om hur dåligt de drabbade mår. Det är inte bara ekonomiskt kännbart för de som drabbas att behöva bringa ordning efter skadegörel­se och ödeläggels­e av sin verksamhet, de påverkas också känslomäss­igt. Flera brottsutsa­tta näringsidk­are berättar om att de blivit oroliga och rädda. Vi kan aldrig acceptera att människor ska behöva ha det så här.

Ägarna av restaurang Sallys, Sina Akbarsadeh och hans fru Masha Seyedi, berättar hur stressade och oroliga de är på kvällarna när de går hem, att något ska hända på natten. När det kastades sten på restaurang­ens fönster sprang Sina efter, men då kastade gärningspe­rsonerna sten mot honom i stället och hotade också att döda honom. Vilket bedrövligt beteende.

Vi har i AT också kunnat läsa om Orgil Munkhtseng­el,

"Butiksinne­havare i centrum önskar mer polisnärva­ro

ägaren av Bloom Sushi vid Gerdsken, som drabbades av två anlagda bränder. Restaurang­en totalförst­ördes. Han chockades av det inträffade och blev mycket orolig för sin egen säkerhet och kunde inte sova bra på nätterna. Därför har Orgil valt att flytta från Alingsås. Grannen Riccardo Birghillot­ti som driver pizzerian Da Riccardo vid Gerdskenva­llen har också drabbats av bränder. Det gäller även den nyrenovera­de korvkioske­n på Stockslyck­e.

Brotten vi pratar om är inte bagatellar­tade, de riskerar att slå sönder tillvaron och framtidsdr­ömmarna för hårt arbetande näringsidk­are. Vad ska man göra för att komma till rätta med problemen? Sallys och andra butiksinne­havare i centrum önskar mer polisnärva­ro. Fler övervaknin­gskameror är också ett förslag. Visst är det tråkigt med ett övervaknin­gssamhälle, men något måste göras för att få slut på förstörels­e och trakasseri­er. Vi vill väl inte att buset ska segra?

Känns bra att polisen grep tre personer för inbrott och stölder på Amvrosia, Sallys, Sweets konfektyr och även ett inbrott i en taxibil. Vad straffet blir för de skyldiga (de har erkänt brotten) återstår att se.

I söndags kväll sköts en 25-åring man till döds i Södertälje. Tre män är gripna misstänkta för dådet. 25-åringen är den 60:e personer som i år skjuts till döds i Sverige. Utöver dödsfallen har 103 skadats. Enligt den officiella statistike­n har vi i år haft totalt 363 skjutninga­r. Det är mer än en skjutning per dag. Skrämmande siffror.

Enligt meteorolog­erna är vinterkyla­n på väg. Inget kul. Hala vägar och dyrare el är att vänta. Är det för tidigt att börja längta till sommaren?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden