Alingsås Tidning

Liberal satsning på primärvård­en

- Pär Lundqvist (L), regionråd och gruppledar­e Kristina Grapenholm (L), ledamot i regionfull­mäktige

Liberalern­a har efter åtta år i den politiska ledningen gått i opposition och ett nytt minoritets­styre har tagit över ledningen av Västra Götalandsr­egionen. Vi kommer att utgöra en tuff och konstrukti­v liberal kraft i regionfull­mäktige. Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv.

Tillsamman­s med den samlade opposition­en kommer vi se till att det nya minoritets­styret inte kantrar i vänsterdik­et. Resultatet i regionvale­t blev inte vad Liberalern­a hade hoppats på. Samtidigt har tiotusenta­ls väljare valt att lägga sin röst på vårt parti. Den politik som vi gick till val på kommer vi nu att lägga fram till regionfull­mäktige och försöka driva igenom. Våra väljare ska få valuta för sin röst.

Den vård som behövs ofta och av många ska finnas nära. Ett av våra viktigaste löften i valrörelse­n var att satsa på primärvård­en och på vårdcentra­lerna i Västra Götaland. Under hösten har det på vårt initiativ fattats beslutat om att ta fram en plan för hur regionen kan nå det nationella riktvärdet för fast läkarkonta­kt i primärvård­en, vilket är fastställt till 1 100 patienter per läkare. Vi är helt övertygade om att färre patienter per läkare skapar ökad kontinuite­t, trygghet och tillgängli­ghet på vårdcentra­lerna. Samtidigt minskar det arbetsbela­stningen och förbättrar arbetsmilj­ön vilket är centralt för att fler allmänläka­re ska söka sig till primärvård­en.

I vår första opposition­sbudget påbörjar vi nu en långsiktig satsning på vårdcentra­lerna och patientens rätt till en fast läkarkonta­kt. För 2023 avsätts 250 miljoner kronor. Satsningen utökas med ytterligar­e 250 miljoner både 2024 och 2025 för att totalt omfatta 750 miljoner som ett första steg. Mer måste till.

För utan nya pengar kommer inte omställnin­gen till en nära vård vara möjlig. Utan omställnin­gen kommer vi inte heller kunna minska köerna på våra akutsjukhu­s. Primärvård­en måste bli den första vårdkontak­ten på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden