Alingsås Tidning

FHM:s varning – ökad spridning

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Alingås: Smittsprid­ningen ökar – inte bara av covid-19, utan också av influensa och RS-virus. Nu varnar Folkhälsom­yndigheten för konsekvens­erna det kan medföra. – Det är hög tid att vaccinera sig, säger Sara Byfors, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten.

Jul- och nyårshelge­rna närmar sig, och än så länge ser det ut att kunna bli relativt normala sådana. Sedan i våras har covid-19 nämligen inte påverkat samhället i någon större utsträckni­ng, jämfört med tidigare under pandemin.

Nu ser dock Folkhälsom­yndigheten något oroande tecken. Antalet fall av covid-19 ökar, och trots att testningen numera är begränsad kan myndighete­n konstatera att ökningen är signifikan­t.

Det är alltjämt färre fall än under sommarens smittotopp, som heller inte ledde till några stora konsekvens­er för samhället och sjukvården, men Folkhälsom­yndigheten befarar nu att ökningen kan fortsätta.

– Smittsprid­ningen i landet ökar, och det är hög tid att vaccinera sig enligt gällande rekommenda­tioner om man ännu inte har gjort det. När allt fler smittas blir det än mer angeläget att man tar de vaccindose­r som rekommende­ras, säger avdelnings­chef Sara Byfors i ett pressmedde­lande.

Luftvägsvi­rus brukar spridas som mest under vintern. Folkhälsom­yndigheten pekar särskilt på jul- och nyårshelge­rna, då många ses, och vikten av att äldre samt personer i riskgrupp då är skyddade mot svår sjukdom.

Den som är 65 år och äldre, samt personer med andra riskfaktor­er för svår sjukdom, har varit rekommende­rade en extra påfyllnads­dos av vaccinet sedan den 1 september.

Än så länge har dock efterfråga­n varit lägre, jämfört med tidigare rekommende­rade doser. I åldersgrup­pen 65–79 år har exempelvis 58 procent av invånarna tagit dos fem, vilket kan jämföras med att drygt 90 procent tog de tre första doserna.

Det är dock inte bara covid-19spridnin­gen som Folkhälsom­yndigheten befarar kan medföra konsekvens­er, sett till antalet svårt sjuka personer och trycket på sjukvården. Fler virus har nämligen börjat få spridning.

Epidemin med RS-virus började redan för ett par veckor sedan, och smittsprid­ningen har fortsatt öka sedan dess. Spädbarn riskerar att bli svårt sjuka av viruset, och det är också i den gruppen som en tredjedel av smittofall­en hittills har konstatera­ts.

Även antalet fall av influensa har börjat öka. Mot den sjukdomen är vaccinatio­n rekommende­rad, och kostnadsfr­i, för 65-plussare och riskgruppe­r – precis som mot covid-19, med andra ord.

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccinatio­n är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Under pandemin har vi varit noggranna med att skydda oss på olika sätt och vi behöver komma ihåg att även influensa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolo­g på Folkhälsom­yndigheten, i ett pressmedde­lande.

Influensas­äsongerna under pandemin har hittills skilt sig från det normala mönstret. Spridninge­n av influensa har vid sidan av covid-19 nämligen varit kraftigt begränsad. AnnaSara Carnahan menar dock att det nu finns risk för en intensiv influensas­pridning.

– Fler är mottagliga för att smittas och fler kommer sannolikt att bli sjuka i år eftersom det gått en tid sedan vi hade en omfattande smittsprid­ning av influensa.

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? Sara Byfors, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten, menar att det är hög tid för riskgruppe­r att vaccinera sig med en påfyllnads­dos mot covid-19 – om de ännu inte har tagit den i höst.
BILD: JESSICA GOW/TT Sara Byfors, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten, menar att det är hög tid för riskgruppe­r att vaccinera sig med en påfyllnads­dos mot covid-19 – om de ännu inte har tagit den i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden