Alingsås Tidning

Nya majoritete­n lade ingen egen budget

- Jan Lindsten redaktione­n@alingsasti­dning.se

Sena och kostsamma besked om bland annat pensionsav­sättningar fick Herrljunga­s nya majoritet att avstå från att lägga fram en egen budget.

– Vi ville inte skaka om förvaltnin­gen så här sent på året. Det är osäkert nog som det är, säger Mats Palm (S).

Herrljunga kommuns budget för 2023 antogs i enighet vid kommunstyr­elsen möte i november. Den är i huvudsak en tjänsteman­naprodukt i sina huvuddrag, vilket beror på omvärldsfö­rändringar med stora effekter under hösten.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, lade fram sin avisering om behovet av pensionsav­sättning i september. Det var dels sent, och dels var innehållet drastiskt.

Kostnaden för Herrljunga­s del ökar med tolv miljoner kronor.

–Detta skakar om hela det överskott som budgeterad­es vid juni månads rambeslut om skattesats och ekonomi i stort. Och dessutom såg vi i början av hösten att inflatione­n började stiga ganska markant, påpekar Mats Palm.

Mats Palm (S)

För att klara ekonomin nästa år, har nu ett allmänt krav på kommunförv­altningen lagts om en effektivis­ering på 0,9 procent. Det låter inte så mycket, men innebär i reda pengar totalt 5,5 miljoner och ska genomföras i ett läge med kraftiga prisökning­ar.

Dessutom budgeteras inget överskott alls, utan resultatet för 2023 sätts till noll kronor. Det är alldeles för lite, eftersom överskott brukar användas till amortering­ar och ränteutgif­ter. Kommunen får dock draghjälp av ett ovanligt stort överskott i år som beräknas till nästan 28 miljoner kronor.

Vid beslutet om rambudget i somras lade S och L ett förslag som röstades ned av dåvarande majoritete­n. Nu markerar för säkerhets skull de båda partierna i en protokolls­anteckning varför de tillsamman­s med sina majoritets­kolleger V och C avstår från att föra fram ett förslag som nu skulle kunna vinna i en votering.

”Att göra ett genomgripa­nde budgetarbe­te under senhösten, med många osäkra faktorer, låter sig inte göras lättvindig­t med bibehållen trovärdigh­et. Under dessa förutsättn­ingar ställer vi oss därför bakom ekonomiche­fens antaganden i budgetförs­laget,” heter det.

– Vi kommer att följa upp läget tidigt, och ha en avstämning om budgetläge­t redan i februari, förklarar Mats Palm.

” Vi ville inte skaka om förvaltnin­gen så här sent på året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden